Nikolić: Crna Gora će pristupiti EU prije okvirnog roka - Volim Podgoricu

Nikolić: Crna Gora će pristupiti EU prije okvirnog roka

„U Crnoj Gori dobro razumijemo potrebu EU da sprovede unutrašnje reforme, međutim, ubijeđeni smo da nema bolje perspektive za EU od punog jedinstva njenih članica i nastavka proširenja na zemlje kandidate, te da ti procesi mogu biti vođeni istovremeno“, rekao je Nikolić.

Crna Gora će u saradnji sa institucijama Evropske unije (EU) ispuniti svoje obaveze i prije okvirnog roka notiranog u novoj Strategiji i pristupiti evropskoj porodici naroda, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić.

Delegacija Skupštine na čelu sa Nikolićem i predsjednikom Odbora za bezbjednost i odbranu Obradom Stanišićem učestvovala je na Interparalmentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku koja je održana u Beču, u sklopu austrijskog predsjedavanja EU.

Kako je saopšteno iz skupštinske službe za odnose sa javnošću, Nikolić je naveo da se Crna Gora nalazi u finalnoj fazi pristupanja EU, u vremenu kada se Unija suočava sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima.

„U Crnoj Gori dobro razumijemo potrebu EU da sprovede unutrašnje reforme, međutim, ubijeđeni smo da nema bolje perspektive za EU od punog jedinstva njenih članica i nastavka proširenja na zemlje kandidate, te da ti procesi mogu biti vođeni istovremeno“, rekao je Nikolić.

Kako je kazao, nova energija u politici proširenja je ključ za dugoročnu održivost evropskog jedinstva i za očuvanje i podizanje integracionog entuzijazma država Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, Nikolić je podsjetio učesnike konferencije na raniju ocjenu predsjednika Crne Gore Mila Djukanovića, tokom obraćanja evropskim parlamentarcima u Strazburu, da se Crna Gora već ponaša kao članica EU, kada je riječ o usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije.

„Uvjeravam vas da će Crna Gora uspješno savladati sve izazove na predstojećoj dionici evropskog puta i uz partnersko razumijevanje sa prijateljskim zemaljama unutar EU i saradnju sa institucijama Unije ispuniti svoje obaveze i prije okvirnog roka notiranog u novoj Strategiji pristupiti evropskoj porodici naroda“, poručio je Nikolić.

Iz Parlamenta su kazali da je Nikolić uputio apel kolegama parlamentarcima iz država EU.

„Apelujem na vas, parlamentarce iz zemalja članica EU, da u susret izborima za Evropski parlament (EP) utičete na očuvanje vizije proširenja EU u vašim državama. Pomognite nam, da pojedini destruktivni tonovi, ne ugroze stabilnost Zapadnog Balkana i evropsku budućnost našeg regiona“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, EU je i dalje najbolji model za emanipaciju i osavremenjavanje politika.

Crna Gora će, kako je dodao, učiniti sve da u bliskoj budućnosti postane nova članica EU.

„Jer se u Crnoj Gori vjeruje u ideju Evrope koja je ujedinjena u različitostima. Nema stabilne Evrope bez stabilnog Balkana“, naveo je Nikolić.

U delegaciji Skupštine bili su i poslanici, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Dragutin Papović i član Odbora za bezbjednost i odbranu Milorad Vuletić.

„Drugi dan Interparlamentarne konferencije bio je posvećen temama Evropski doprinos unaprjeđenju političke i humanitarne situacije u Siriji, kao i EU perspektive za Zapadni Balkan“, zaključuje se u saopštenju Skupštine.

MINA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com