Home / ŽIVOT + / Duhovnost / OVO MORATE ZNATI: Vjernici, evo šta treba uraditi sa brojanicom ako pukne!

OVO MORATE ZNATI: Vjernici, evo šta treba uraditi sa brojanicom ako pukne!

Jedno od duhovnih obeležja svakog vjernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego vjerskih razloga brojanica je mnogo više od običnog komada nakita. Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih!

 

Brojanice se razlikuju po svojoj strukturi. Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića. Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi slovesne ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista. Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su “Molitva Isusova” i “Molitva Presvete Bogorodice”.

Neretko se može vidjeti da pojedinci nose više brojanica na ruci. Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja. Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras već za molitvu. Molitva je utkana u svaki dio brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve. Stoga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu je zašto se ona nosi na lijevoj ruci? Odgovor je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da držimo u lijevoj ruci. Takođe, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti lakše nam je da je nosimo na lijevoj ruci. Naravno nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije vjersko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Brojanica

Brojanica, Foto: Foto: K.B. /Alo.rs

Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička djela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

Check Also

KAKVA ZVIJER!  Momci željeli da se trkaju sa Rakočevićevom ,,ŽIVOTINJOM koja do stotke stiže za 2.7 sekundi! NISU STIGLI NI DA TREPNU (VIDEO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *