PODGORICA: Prvi put izvedeno hirurško sužavanje želuca! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Prvi put izvedeno hirurško sužavanje želuca!

Jedna od najefikasnijih metoda za liječenje gojaznosti – hirurško sužavanje želuca, izvedena je sinoć prvi put u Crnoj Gori. Riječ je o intervenciji koja je koštala 5.000 eura, budući da prema našem zakonu Fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva hirurško liječenje gojaznosti.

Inače, u regionu se ovakvi zahvati obavljaju godinama, a prvi pacijent koji se u Crnoj Gori podvrgnuo operaciji sužavanja želuca u Bolnici Kodra bio je četrdesetčetvorogodišnji pacijent iz Kosovske Mitrovice, težak čak 164 kilograma.

Istom metodom operisan je u Novom Sadu Veselin Mumin koji je, kako je ispričao Javnom servisu, na sve načine bezuspješno pokušavao da smrša.

Kad je dostigao 200 kg bilo je, kaže, ili operacija ili smrt.

“Loše sam komunicirao sa okolinom, sa familijom, sa prijateljima, sa svima. Odlučio sam i otišao sam kod doktora Ilića u Novi Sad. 23. maja sam završio operaciju u Sremskoj Kamenici i za četiri i po mjeseca oslabio sam 71 kilo”, priča Mumin.

Osim smanjenja tjelesne težine, operacijom se eliminišu brojne bolesti uzrokovane gojaznošću. Prije operacije poželjno je da pacijenti smršaju nekoliko kilograma uz zabranu konzumiranja slatkog i masnog nakon nje.

“Zbog toga što mi radimo operacijom sužavanje želuca, smanji se prostor za uzimanje hrane i pacijent može da uzme u jednom obroku praktično tri, četiri, pet, šest zalogaja, tako nekoliko puta dnevno i to je sasvim dovoljno za održavanje normalnog života i normalnog metabolizma”, kazao je doktor Miroslav Ilić.

Objašnjava da pacijenti najviše smršaju tokom prvih nekoliko mjeseci nakon operacije.

“Radi se preko TV kamere i monitora, kroz četiri mala reza, znači nema velikog reza na abdomenu kao što se operiše slijepo crijevo, žučna kesa… I danas se i te operacije rade laparoskopski. Dakle, radi se laparoskopski operacija i traje između 40 minuta i sat i po vremena”, kaže Ilić.

Pacijent koji je sinoć operisan biće otpušten na kućno liječenje za tri dana.

RTCG

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com