UBISTVO U PODGORICI: Leković: Idem na poligraf, ako će i moji šefovi iz policije - Volim Podgoricu

UBISTVO U PODGORICI: Leković: Idem na poligraf, ako će i moji šefovi iz policije

Policijski inspektor Vukašin Leković kazao je tokom saslušanja da će prihvatiti poligrafsko testiranje u vezi sa objavljivanjem snimka ubistva Miodraga Kruščića, ukoliko na detektor laži pristanu i svi šefovi kriminalističke policije koji su bili uključeni u rasvjetljavanje tog slučaja.

To je saopštio pred kolegama iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, kojima je naređeno da utvrde kako je snimak ubistva ugostitelja iz podgoričkog Centra bezbjednosti dospio u javnost.

Policajac je ispričao da ga je 21. maja kolega obavijestio o pucnjavi na Starom aerodromu i da im je šef Radovan Stijović rekao da se uključe u predmet.

Tvrdi da je nekoliko minuta poslije 19 sati stigao na mjesto ubistva Kruščića, kada im je nadređeni naredio da razgovaraju sa očevicima i provjere da li restoran ispred kojeg se dogodilo ubistvo, posjeduje video nadzor…

Objasnio je da je na licu mjesta bio veći broj službenlka CB Podgorica, među kojima načelnik CB Podgorica Dragiša Mugoša, kao i službenici krvnih delikata iz Uprave kriminalističke policije Aleksandar Bošković i rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kiminallteta Aleksandar Rakočević…

Leković je kazao da mu se u restoranu jedna gospođa predstavila kao menadžer i da mu je kazala da je u lokalu neki momak koji može odmah na svom telefonu pustiti snimke sa video nadzora, a da za risiver moraju sačekati predstavnike firme koji se time bave…

“Ovaj momak, na koga nas je uputila menadžerka lokala, na svom telefonu je pronašao vremenski period kada se desilo krivično djelo i pokazao nam video snimak, koji sam ja tada svojim telefonom presnimio kamerom sa njegovog telefona. Predmetni snimak sam presnimio iz razloga što mi je moj šef Stijović Radovan rekao da ako imaju snimak, to dokumentujem, kako bi mu prenio tačne podatke – u šta je bio obučen izvršilac, visina i druge karakteristike hoda, a sve u cllju efikasnosti u pronalasku izvršioca i rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela”, piše u izjavi u koju su “Vijesti” imale uvid…

On je rekao da je nakon presnimavanja izašao iz lokala i šefa obavijestio o svemu, a da mu je ovaj tražio da mu na njegov privatni broj telefona putem aplikacije viber, prosiijedim snimak:

“Što sam ja u 19.21 h i uradio… U tom trenutku se pored nas nalazio i službenik… Bošković Aleksandar, koji je, takođe, tražio da mu prosiijedim snimak, a sve u cilju policijske istrage”.

Tvrdi da je za to tražio odobrenje od Stijovića i da mu je ovaj dozvolio.

Kazao je da je “istog ili u naredna dva dana” izbrisao snimak iz telefona i da ne zna kako je dospio u javnost.

“Na pitanje inspektora Odjeljenja za unutrašnju kontrolu pollclje – da Ii sam spreman da pođem na poligrafsko testiranje u vezi sa prosljeđivanjem i objavljlvanjem predmetnog video snimka u medijima i na društvenim mrežama, odgovaram da jesam, pod uslovom da se poligrafskom testiranju podvrgnu i svi šefovi kriminalističke poiicije koji su uključenl u rasvjetljavanje krivičnog djela teško ubistvo na štetu Kruščić”, piše u Lekovićevoj izjavi.

I inspektor Aleksandar Marković rekao je da je bio dežuran i da je putem radio veze obaviješten o pucnjavi, nakon čega je otišao na Stari aerodrom…

Između ostalog, kazao je da je ušao u lokal i da je tamo zatekao kolegu Lekovića sa menadžerkom i menadžerom lokala, koji su, kako tvrdi, rekli da ne postoji risiver na kojem se snima video nadzor, ali da se istome može pristupiti putem mobilnog telefona: “Te sam ja tada mojim mobilnim telefonom sa telefona menadžera lokala snimio jedan segment u trajanju od deset sekundi gdje se vidi samo izvršenje krivičnog djela. Da li je kolega Leković, ill neko drugi od kolega, uradio još neki snimak, ne mogu da se izjasnim, jer to nijesam ni vidio”.

Tvrdi da je potom izašao iz restorana i snimak, putem vibera, proslijedio šefu Stijoviću kao, i Aleksandru Boškoviću.

“Nakon što je došao na lice mjesta, kolega Korać Srđan koji je koordinator Jedinice za suzbijanje krvnih delikata u CB Podgorica, istome sam u 20.59 h proslijedio video snimak… Posle ovoga, video snimak u trajanju od oko 10 sekundi… nijesam više nikome prosljeđivao – kako kolegama, tako ni građanima. Razlog zašto sam snimio predmetni video snimak na licu mjesta, u cilju je preduzimanja svih neophodnih mjera i radnji u cilju vršenja uviđaja”.

“U vezi sa navedenim, ja sam spremam da dozvolim tehničkl uvid u telefon kako bi se provjerili mojl navodi po pitanju manipulisanja video sadržajem, a, takođe sam spreman da sve ovo potvrdim i na poligrafskom testiranju”, saopštio je Marković.

Načelnik Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici u CB Podgorica, kazao je da mu je snimak proslijedio kolega Marković, a da ga je on dalje dostavio Dejanu Radusinoviću – načelniku Odjeljenja kriminalističke policije u CB Podgorica, v. d. načelniku CB Podgorica Dragiši Mugoši, kao i višoj državnoj tužiteljki Maji Jovanović, koja je vodila uviđaj.

“Navedeni video snimak nijesam više dostavijao nikome, kako službenicima policije, tako ni bllo kome od građana. Takođe, navodim, da ne znam na koji način je predmetni video snimak dospio u javnost, odnosno u sredstva javnog informisanja”.

Nakon što je iz podgoričke policije procurio snimak ubistva Podgoričanina, Savjet za građansku kontrolu policije jednoglasno je odlučio da formira predmet i pokrene postupak provjere postupanja policijskih službenika.

Oni su utvrdili nespornim da je snimak dokumentovan kamerom sa mobilnog telefona dok ga policijski službenici gledaju na originalnom izvoru: “Što potvrđuje zvuk radio-veze i najava, tako javno i nesmotreno, službenih radnji koje se trebaju preduzeti”.

“Svi članovi Savjeta su konstatovali da izlazak ovako delikatnih podataka van kruga onih koji bi ih jedini smjeli posjedovati i upotrebljavati u jasne svrhe, pokazuje ne samo nedostatak elementarnog profesionalizma u radu, nego i poražavajući nivo svjesnosti da time krše zakonska, profesionalna, pa i načela ljudskosti i humanosti prema žrtvi, njegovoj porodici i cijeloj javnosti”, saopštili su ranije.

Od Uprave policije zatražili su tada odgovarajuće podatke i utvrđivanje činjenice u vezi sa tim kako je snimak dospio u javnost, ukazujući i na pitanje bezbjednosne kulture u policijskoj organizaciji.

Kruščić je ubijen dok je sjedio u bašti jednog podgoričkog restorana.

Bio je formalni vlasnik diskoteke “Beagle”, ali upućeni tvrde da iza tog posla zapravo stoje neki od vođa kriminalnog škaljarskog klana.

Zbog bliskosti sa tim osobama, navodno je i ubijen.

Kruščić nije imao obezbjeđenje, prijateljima je govorio da mu život nije u opasnosti i slobodno se kretao, uprkos činjenici što je od nadležnih službi tražio procjenu svoje bezbjednosti.

Zvaničan odgovor nikada nije dobio.

Računaru nemoguće pristupiti bez šifre

Policijski narednik Bojan Nišavić u službenoj zabilješci kaže da je 21. maja oko 20 časova obaviješten o ubistvu ispred lokala “Palata” i da mu je rečeno da je potrebno izvršiti izuzimanje snimka sa sistema za video nadzor.

“Po dolasku na lice mjesta pristupio sam sistemu… uz prisustvo Leković Vukašina… Snimak je arhiviran na računaru u Stanici krim policije… Po izvršenom arhiviranju, isti je presnimljen – narezan na jedan CD i predat Vukašinu Leković. Navedenom računaru nije moguće pristupiti bez pristupne šifre”, piše u izjavi Nišavića.

(Vijesti)

2 komentara

  1. The the next occasion I read a blog, I hope so it doesnt disappoint me about brussels. Get real, I know it was my solution to read, but I personally thought youd have some thing interesting to mention. All I hear is a number of whining about something that you could fix if you werent too busy interested in attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com