Danas je Pokrov Presvete Bogorodice: Ako želite da vam se dešavaju samo lijepe stvari, obavezno uradite ovu stvar - Volim Podgoricu

Danas je Pokrov Presvete Bogorodice: Ako želite da vam se dešavaju samo lijepe stvari, obavezno uradite ovu stvar

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik za koji se vezuje mnoštvo običaja.

Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog svijeta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obilježava se sjećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Prema predanju, ona se pojavila za vrijeme molitve u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi 911. godine. Jevanđelsko predanje kaže da je bila obučena “u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama”, a u rukama je imala veliki šal kojim kao da je pokrivala narod.

Zbog toga se ona na pravoslavnim ikonama pojavljuje sa pokrovom u rukama okružena svetiteljima u bijelim haljinama. Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se da je ženski praznik, Posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice ljepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

Na Balkanu je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka djevojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnjela i odgajala djecu u zdravlju i sreći.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com