Na crnogorskim fakultetima oko 50 stranih studenata - Volim Podgoricu

Na crnogorskim fakultetima oko 50 stranih studenata

Na Univerzitetu Crne Gore, u sklopu jedne akademske godine, obično boravi oko 50 inostranih studenata u okviru programa razmjene CEEPUS, Mevlana i Erasmus+, rečeno je Pobjedi iz ove visokoškolske ustanove.

Oko 50 studenata, kako su precizirali, upravo je zabilježeno i da je bilo u akademskoj 2017/2018. godini. Kako su pojasnili, najviše njih dolazi iz Poljske, Portugala i Rumunije.

“Preko Erasmus+ programa u ovom semestru planirano je da dođe devet studenata”, istakli su sa UCG.

U okviru Erasmus+, odnosno programa Evropske unije za saradnju u oblasti obrazovanja, mladih i sporta, kako podsjećaju, u periodu od 2014. do 2020. godine studenti sa partnerskih univerziteta EU mogu boraviti na UCG, a mobilnost može trajati od tri do 12 mjeseci. Program Mevlana, dodaju oni, podstiče razmjenu sa turskih obrazovnih institucija i svih svjetskih visokoškolskih ustanova. Zemlje članice CEEPUS programa su, sa druge strane, Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

“Interesovanje stranih studenata se pretežno vezuje za Ekonomski, Filološki fakultet, Likovnu akademiju na Cetinju i Fakultet političkih nauka”, naveli su sa Univerziteta Crne Gore.

Poljakinja Marija Kurta jedna je od studentkinja koja je preko programa razmjene odabrala da dio studija provede na Ekonomskom fakultetu UCG. Ona je za Pobjedu ispričala da je prvi put u našu zemlju došla 2016. godine, kada je završila jedan semestar na ekonomiji.

“U februaru ove godine došla sam u Crnu Goru da izučavam takođe semestar. Tako da sam završila dva semestra kod vas”, kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje zašto je baš izabrala Univerzitet Crne Gore, odnosno Ekonomski fakultet kao ustanovu na kojoj želi da stekne inostrano znanje, kaže da su na tu odluku uticale nekolike činjenice. Prije svega, ističe ona, počela je da razmišlja da dio studija provede na crnogorskom fakultetu nakon što je upoznala jednu djevojku iz Crne Gore koja je preko programa razmjene došla da studira u Poljsku. Sa njom je, priča Kurta, živjela.

“Ona me inspirisala i zainteresovala da dođem na razmjenu u Crnu Goru”, istakla je Marija, dodajući da je takvu odluku donijela i nakon prikupljenih informacija o karakteristikama Ekonomskog fakulteta UCG.

Sudeći prema njenim riječima, izuzetno je zadovoljna profesorima i načinom realizacije nastave.

“Više sam nego zadovoljna”, kaže ona.

Ispričala je da je dane u Crnoj Gori provodila odlazeći svakodnevno na fakultet, kao i u teretanu. U večernjim satima, kako kaže, izlazila je sa novim prijateljima, među kojima su i ljudi iz Crne Gore i studenti koji su, takođe, kao i ona, preko određenog programa razmjene došli u našu državu.

“Naravno, kada sam imala slobodne dana putovala sam, jer je Crna Gora puna ljepote. Osim toga, veoma je blizu ostalim balkanskim zemljama, tako da sam iskoristila priliku i njih da posjetim”, rekla je ona. Ukazuje, takođe, na važnost što im je kao studentima strancima bilo omogućeno da izučavaju crnogorski jezik, te kaže da je pohađala i te časove.

“Sviđa mi se vaš jezik i naučila sam ga dobro. Razumijem skoro sve”, kazala je Kurta, koja je, kaže, čim je zakoračila na crnogorsko tlo osjetila neku ljubav na prvi pogled prema svemu-i prema narodu, kulturi i Univerzitetu.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com