Prošlo skoro pet i po godina: Još se ne zna kada bi KAP mogao izaći iz stečaja - Volim Podgoricu

Prošlo skoro pet i po godina: Još se ne zna kada bi KAP mogao izaći iz stečaja

Iz Ministarstva ekonomije ističu da je fabrika za devet mjeseci ove godine proizvela 32 hiljade tona aluminijuma, što je skoro četiri puta manje od onoga što je vlasnik kompanije Uniprom, Veselin Pejović, obećavao nakon što je kupio imovinu KAP-a.

Gotovo pet i po godina Kombinat aluminijuma  je u stečaju.

Nešto više od četiri godine, nikšićka kompanija Uniprom, Veselina Pejovića, organizuje proizvodnju u ovoj fabrici, čija je imovina Pejoviću prodata za 28 miliona eura, od kojih je isplaćen 21 milion.

Novi vlasnik je u ponudi za kupovinu imovine najavljivao da će ove godine KAP proizvoditi 120 hiljada tona aluminijuma. Obećanje nije ispunio.

Prema podacima koje je TV Vijesti dobila iz Ministarstva ekonomije, prošle – 2017, proizvedeno je skoro 40 hiljada tona aluminijuma, a za devet mjeseci ove godine blizu 32 hiljade tona.

Kada bi ova fabrika mogla da izađe iz stečaja, još se ne zna. Iz Ministarstva ekonomije konstatuju kako je stečajni postupak u KAP-u jedan od najsloženijih koji se vode pred Privrednim sudom i da je u nadležnosti stečajnog upravnika Veselina Perišića. Perišić, međutim, uporno nije odgovarao pozive i poruke TV Vijesti, pa su pitanja o trenutnom statusu kompanije i planovima bez odgovora.

U fabrici je trenutno angažovano oko 550 zaposlenih, a u Sindikatu ističu kako je njihov status u stečaju neizvjestan i loš.

“Za svih ovih, sad već više od pet godina, zaposleni nemaju pravo na poštovanje Zakona o radu, a kad to kažem mislim prije svega na poštovanje godišnjih odmora, prava na ljekarske preglede, prava na sindikalno organizovanje”, kaže Sandra Obradović iz Sindikata KAP-a.

Iz Ministarstva ekonomije odgovaraju kako zaposlenima, prema Zakonu o stečaju, nijesu osporena radna prava.

Po informacijama dobijenim od kompanije, svim zaposlenima je omogućeno da koriste slobodne plaćene dane odmora. Osim toga, svi zaposleni imaju pravo da koriste plaćeno odsustvo po raznim vidovima. Radnici u Proizvodnji i Održavanju rade u režimu skraćenog radnog vremena, tako da tri dana rade, a dva su slobodni. Svaki prekovremeni sat, za slučaj iznenadnog povećanja obima posla, uredno se plaća, a radnici su obezbijeđeni kolektivnim osiguranjem. Radnicima je obezbijeđen prevoz u sve tri smjene i svi zaposleni imaju obezbijeđen topli obrok.

Obradović, pak, tvrdi da su radnici odmor koristili tek ove godine, i to svega 12 dana.

“Poslodavac je dopustio zaposlenima da u toku ove kalendarske godine iskoriste dva puta po šest dana plaćenog odsustva”, ističe Obradović.

Sindikat, kaže Obradović, uzalud pokušava da sazna šta će biti sa zaposlenima kada fabrika izađe iz stečaja.

Pejović je do sada isplatio 21 miliona za imovinu, dok bi preostalih sedam trebalo da bude aktivirano kada fabrika izađe iz stečaja. Iz Ministarstva ekonomije tvrde da je Uniprom, od kada ga je preuzeo, u KAP investirao više od 15 miliona eura. Remontovano je 145 ćelija i u toku je montaža fabrike za proizvodnju legura.

U Ministarstvu se hvale i podatkom kako će u naredne dvije godine biti uloženo jos 30 miliona i uzdaju se u to da će KAP podstaći razvoj crnogorske ekonomije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com