U CG radi jedan Centar za autizam: Trebalo bi da postoje i u drugim opštinama - Volim Podgoricu

U CG radi jedan Centar za autizam: Trebalo bi da postoje i u drugim opštinama

Marina Bećirović iz Nikšića majka je dječaka od 17 godina. Od njegove druge godine, ona, suprug i još dvoje djece bore se sa autizmom. Sjeća se brojnih odlazaka u Podgoricu i Beograd u svakodnevnoj borbi za bolje sutra.

“Išli smo u Lipovicu u Beograd, gdje smo ostali 15-20 dana, što je bilo jako teško, zato što vi sa djetetom sa autizmom, teško je putovati, zato što ne prihvata nove prostore, ne prihvata ni buku aviona, nikakvu buku ne prihvata. Kasnije smo u Nikšiću išli privatno kod defektologa, stalno je borba, imate neprospavane noći, nije svakodnevna borba, nego mogla bih reći svakominutna borba”, kazala je Marina Bećirović.

U Podgorici već pola godine radi Centar za autizam “Ognjen Rakočević”.

Javilo im se više od pet hiljada djece, od kojih 41. ima dijagnozu autizma, a većina ostalih su sa nekom vrstom smetnji u razvoju. Kažu da daju svoj maksimum i da dnevno rade sa više od 60 mališana.

“Imamo mnogo, mnogo posla. Pravu dijagnostiku može postaviti samo psihijatar, koji dolazi, dječiji psihijatar iz Beograda i Novog sada. Kada se prepozna da je potrebna rana intervencija, rana stimulacija, organizuje se u ovom Centru, dva sata dnevno. Kod psihologa, logopeda, oligofrenologa…”, rekla je direktorka Centra za autizam Nađa Ševaljević.

Iako u Nikšiću postoji Dnevni centar, Marinin sin u posljednje vrijeme odbija da ide. Stručna pomoć za njega i svu ostalu mlađu djecu van Podgorice, izostaje.

“Ne morate da idete za Beograd kao što smo mi, ali ti tretmani u ranom razvoju, mislim da je to dobro za porodice koje žive na teritoriji Opštine Podgorica. Takvi ili slični Centri bi trebalo da postoje u drugim većim Opštinama u Crnoj Gori, znamo da autizma sve više i više ima”, kazala je Bećirović.

Iz resornog Ministarstva ne daju precizan odgovor kada će se aktivnosti Centra za autizam proširiti na ostale gradove.

“U saradnji sa našim partnerima iz Bosne i Hercegovine ćemo prema njihovim raspoloživim terminima za edukaciju, planirati dalje proširenje kadra za Bijelo Polje, Nikšić i Bar. Čim se steknu uslovi za prijem neophodnog kadra, počećemo sa novim krugom edukacija”, poručili su iz Ministarstva zdravlja.

“Neki su se preselili ovdje da bi imali stimulativne tretmane i primjećuju napredak kod djece”, rekla je Ševaljević.

Pored 20 stručnjaka koji rade sa djecom, Centru nedostaje kadra, ali još ne znaju tačno koliko.

“Pogotovo logopeda, psihologa za sada imamo, treba nam somatopeda, oligofrenologa…”, priča Ševaljević.

Problem je ko će brinuti o osobama sa autizmom kada ostare.

“Uopšte ne govori o djeci koja napune 18 godina, postanu kao punoljetne osobe, a to su ustvari i dalje djeca, mi ih i oblačimo i presvlačimo, šišamo, vodimo u kupatilo…Slabo se vodi računa o toj populaciji, kao da autizam nestaje…”, zaključila je Ševaljević.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com