Nikšićanin tokom suđenja u pritvoru jer je pobjegao sa psihijatrije - Volim Podgoricu

Nikšićanin tokom suđenja u pritvoru jer je pobjegao sa psihijatrije

Nikšićaninu Vladu Zmajeviću (49), kojem se pred specijalnim odjeljenjem podgoričkog Višeg suda sudi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, produžen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva i naročito teških okolnosti pod kojima je zločin izvršen.

Kako je navedeno u odluci Apelacionog suda, kojim je odbijena žalba Zmajevićevog branioca Slavomira Božovića, okrivljeni je prije nego što je ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu pobjegao iz Vojne bolnice, gdje je sprovođeno njegovo psihijatrijsko vještačenje, zbog čega je bila izdata naredba za raspisivanje potjernice.

„Stoga je pravilan zaključak prvostepenog suda da navedene činjenice, u svojoj ukupnosti upućuju na zaključak da bi se okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, dao u bjekstvo i na taj način ometao vođenje krivičnog postupka“, navodi se u rješenju o produženju pritvora.

Osim toga, pritvor mu je produžen i jer način izvršenja krivično djela, prema ocjeni suda, je posebno težak.

„Postoji osnovana sumnja da je ovaj okrivljeni izvršio jedno od najtežih krivičnih djela iz grupe krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pri čemu se posljedica ogleda u tome da su lišeni života civili, na način kako je to predstavljeno optužnicom SDT-a, koji su prema odredbama međunarodnog humanitarnog prava, kada su u pitanju oružani sukobi uživali posebnu zaštitu“.

Zmajevića Specijalno tužilaštvo tereti da je kao vojnik dobrovoljac počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva ubistvom četiri civila na Kosovu 1999. godine.

Podsjetimo, optužen je da je 30. marta 1999. u gnjilanskom selu Dunav ubio čobanina Imera Kadriua, dok je čuvao stoku na ispaši, kao i da je ubio braću Miljazima i Ćazima Haziri i Ćazimovu suprugu Ćamilju u selu Žegre, za vrijeme rata između OVK-a i Vojske Jugoslavije. Optužen je i da je poslije ubistava ukrao nakit iz njihove kuće.

U pritvoru se nalazi od 4. avgusta 2016.

(FOS Media)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com