Tužilac zaradio 44.000 eura od kamatašenja? - Volim Podgoricu

Tužilac zaradio 44.000 eura od kamatašenja?

Viši državni tužilac Grujo Radonjić zaradio je gotovo 44.000 eura, tako što mu je Danilo Pejović na pozajmljeni novac više od tri godine mjesečno isplaćivao i kamate od po 1.000 i 650 eura.

To piše u optužnici kojom se tužilac sa još tri osobe tereti za zelenaštvo.

U optužnici se objašnjava da je Radonjić 25. aprila 2014. godine u Podgorici dao 30.000 eura na zajam i ugovorio za sebe nesrazmjernu imovinsku korist – iskoristivši teške prilike i nuždu Pejovića, odnosno loše poslovanje njegove firme, kao i njegovu kreditnu prezaduženost i nemogućnost da podiže nove kredite kod poslovnih banaka…

Dodaje se da je Pejović više od dvije godine optuženome isplaćivao mjesečno po 1.000 eura kamate na pozajmljeni iznos.

“Na način što je istome, u prisustvu drugookrivljenog A.Đ. (Aleksandar Đurapčević), u automobilu, ispred stana okrivljenog, dao na zajam novac u iznosu od 30.000 eura, a po prethodnom usmenom ugovoru, o čemu su isti sačinili i potpisali potvrdu kojom je navodno taj novac oštećenom dao na zajam, bez ikakvog interesa, a u stvari ugovorivši sebi da mu oštećeni svakog mjeseca na taj pozajmljeni iznos novca plaća kamatu od 3,333 odsto, što je mjesečno iznosilo 1.000 eura, a koji iznos novca je oštećeni svakog mjeseca isplaćivao sve do maja mjeseca 2016. godine”, piše u optužnici.

Dodaje se da su u maju 2016. napravili novi usmeni dogovor da se iznos pozajmljenog novca smanji na 18.000 eura, zbog toga što je Pejović izgubio radni spor protiv jednog od svojih zaposlenih, a zbog propusta Radonjića prilikom davanja pravnih savjeta Pejoviću.

“I od tada nastavio da plaća svakoga mjeseca kamatu u visini od 3,61 odsto, odnosno 650 eura, sve do maja mjeseca 2017. godine, kada je prestao da plaća mjesečne iznose kamate jer nije bio više u mogućnosti da plaća toliki novac, tokom kojeg perioda je okrivljeni sebi pribavio nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu od 43.800 eura”, piše u optužnici.

Tužiocu prijeti od jedne do osam godina zatvora i novčana kazna.

Radonjić je ranije, u podgoričkom Osnovnom sudu, pokrenuo spor protiv Pejovića, tražeći da mu Pejović vrati dug od 30.000 eura.

Pejović je na sudu kazao da mu ne duguje ništa, jer mu je taj novac, sa zelenaškom kamatom vratio nekoliko puta.

Radonjić je “Vijestima” ranije rekao da se ne bavi zelenašenjem, navodeći da “kao takav ne bi mogao obavljati tužilačku funkciju”.

Tužilac Radonjić je na funkciju višeg državnog tužioca imenovan u januaru prošle godine.

Prije toga je radio kao tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Kamatašili i međusobno, i Đurapčevići pozajmljivali novac Pejoviću?

Osim Radonjića, kotorsko tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv bračnog para Aleksandra i Aleksandre Đurapčević i Nikole Pajovića.

Pajoviću se na teret stavlja produženo krivično djelo zelenašenja, kao i Đurapčeviću, dok je njegova supruga optužena za pomaganje.

U optužnici piše da je Pejović dao na zajam Đurapčeviću prvo 35.000 eura sa obavezom plaćanja kamate od 700 eura mjesečno, a zatim još 15.000 eura, sa kamatom od 1.000 eura, što mu je Đurapčević plaćao do aprila 2017. i tako zaradio 18.300 eura.

Đurapčeviću je stavljeno na teret da je, od 2009. godine do 2016. godine, takođe Pejoviću pozajmio oko 100.000 eura sa nedozvoljenim kamatama, čime je zaradio nešto više od 220.000 eura.

Njegova supruga je optužena da mu je u tome pomogla tako što je više puta uzimala novac od Pejovića i prikrivala zelenašenje tako što je sa Pejovićem potpisala i kod notara ovjerila potvrdu da mu je ona pozajmila 99.000 eura.

“A sve u namjeri kako bi imali pismeni trag za iznos novca koji je prethodno drugookrivljeni(njen suprug), uz usmeni dogovor, predao oštećenom, a koja potvrda je ovjerena kod notara”, piše u optužnici.

 I Ćetković tražio izuzeće, sudiće Vujanović

I sudija Rade Ćetković, kao i sutkinja Željka Jovović ranije, tražio je izuzeće iz postupka u kome se sudi Radonjiću, jer je i on u prijateljskim odnosima sa tužiocem.

Predsjednik suda Zoran Radović prihvatio je i taj zahtjev, pa je predmet dodijeljen sudiji Nenadu Vujanoviću.

“U navedenom predmetu je juče podnijet zahtjev za izuzeće od strane sudije Rada Ćetkovića. Naime, postupajući sudija je u ovom zahtjevu obavijestio predsjednika suda da je sa optuženim G.R. u prijateljskim odnosima. Predsjednik suda je povodom ovog zahtjeva donio odluku kojom se sudija Rade Ćetković izuzima od daljeg postupanja u predmetu. Predmetom je zadužen sudija Nenad Vujanović”, potvrđeno je iz podgoričkog Osnovnog suda.

Obavijestiće javnost o eventualnoj suspenziji

“Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva juče nije odgovoreno, da li će tužilac Radonjić, shodno zakonu, biti suspendovan do okončanja postupka.

“Nakon sprovedenog postupka u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu javnost će biti blagovremeno obaviještena, putem saopštenja za javnost”, piše u odgovorima iz Tužilaštva.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com