PODGORIČKA POLICIJA SPASILA DJEVOJČICU: Protiv oca podnesena prijava za trgovinu ljudima - Volim Podgoricu

PODGORIČKA POLICIJA SPASILA DJEVOJČICU: Protiv oca podnesena prijava za trgovinu ljudima

 

Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Podgorica su operativnim radom otkrili slučaj trgovine ljudima koja je izvršena na štetu maloljetne 15-togodišnje djevojčice prisiljavanjem na prosjačenje. Protiv oca djevojčice, koji je osumnjičen da je izvršio ovo krivično djelo, je podnijeta krivična prijava. Djevojčica je smještena u sklonište i obezbijeđena joj je pravna zaštita.

CB Podgorica je krivičnu prijavu protiv oca djevojčice, A.S, nadležnom tužiocu podnio danas, a krivičnom prijavom on se tereti da je na štetu svoje 15-togodišnje ćerke počinio krivično djelo trgovina ljudima.

Žrtva ovog krivičnog djela, maloljetna djevojčica, identifikovana je prije dva dana, na osnovu operativnih saznanja CB Podgorica i aktivnosti koje su policijski službenici potom preduzeli. Od djevojčice je uzeta izjava, a o prikupljenim saznanjima je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici a potom i državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji je i kvalifikovao djelo.

Kriminalistička obrada koju su policijski službenici sproveli upućuje na sumnju da se 15-togodišnja djevojčica u dužem periodu, pod fizičkom silom, prijetnjom i prinudom od strane svog oca A.S, bavila prosjačenjem na teritoriji Glavnog grada Podgorica, a za račun i interes svog oca i drugih za sada nepoznatih lica na čijoj se identifikaciji radi.

S obzirom da je maloljetna djevojčica do sada u više navrata pretrpjela fizičko nasilje, iz bezbjednosnih razloga sklonjena je u Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima koje egzistira u okviru Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, dok je za A.S. raspisana potjernica.

Tokom preduzimanja mjera i radnji na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela kao i da bi djevojčica bila adekvatno zbrinuta i da bi joj se obezbijedila pravna zaštita, kroz multidisciplinarni pristup, shodno standardima i operativnim procedurama, angažovani su Centar sa socijalni rad, ODT u Podgorici, VDT u Podgorici kao i Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima.

Uprava policije će u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima i institucijama nastaviti sa aktivnostima na rasvjetljavanju svih oblika trgovine ljudima i svih krivičnih djela i prekršaja povezanih sa prosjačenjem, što je u skladu i sa nacionalnim i bezbjednosnim prioritetima i preporukama međunarodnih partnera u okviru poglavlja 23 i 24.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com