Rektor Nikolić na Zajedničkoj konferenciji univerziteta, privrednih komora i gradova Jadransko-jonskog regiona: Fokus na zajedničkim projektima - Volim Podgoricu

Rektor Nikolić na Zajedničkoj konferenciji univerziteta, privrednih komora i gradova Jadransko-jonskog regiona: Fokus na zajedničkim projektima

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić poručio je da će Univerzitet Crne Gore, kao predsjedavajući UniAdrion-a, svojim, aktivnostima podsticati saradnju i strateška partnerstava među članicama asocijacije na svim nivoima, kako bi se i u narednom periodu osigurala dugoročna održivost, zaštita i promocija Jadransko-jonskog basena. To je kazao danas u svom obraćanju na Zajedničkoj konferenciji univerziteta, privrednih komora i gradova Jadransko-jonskog regiona, koja se održava od 16. do 18. oktobra u Splitu.

“Fokus će biti na pripremi prijedloga projekata koji će biti kandidovani za finansiranje iz evropskih programa, prije svega „Interreg“ i „Adrion”. Podstaknut će se i izrada prijedloga projekata za izgradnju kapaciteta u okviru programa „ERASMUS+“ i projekata za mobilnost studenata i profesora, kao i projekata za mobilnost sa ciljem pružanja radne prakse u stranim kompanijama, …”, naveo je rektor Nikolić.

On je pojasnio da su aktivnosti Univerziteta Crne Gore u skladu sa Programom crnogorskog predsjedavanja Jadransko-jonskom inici jativom, za period od juna 2018. do maja 2019. godine, gdje je akcenat na jačanju veza između Jadransko-jonske inicijative i Evropske unije. “Time će se doprinijeti procesima proširenja i integracije”, ukazao je rektor Nikolić.

On je dodao da će Univerzitet Crne Gore, kao predsjedavajući UniAdriona, koordiniranim djelovanjem pružati podršku razvoju prioritetnih oblasti od zajedničkog interesa za region, kao što su turizam, kultura, zaštita životne sredine, plavi rast, saradnja mladih i istraživanja i inovacije.

Rektor Nikolić je izrazio nadu da će trodnevna konferencija u Splitu poslužiti kao platforma za generisanje ideja za buduće projekte od zajedničkog interesa i dalju promociju akademskih dostignuća, privrednih potencijala i jačanja međunarodne konkurentnosti Jadransko-jonskog regiona.

On je ocijenio da ovaj „multilateralni forum predstavlja kvalitativni iskorak ka sinergetskim i strateškim prednostima udruženog djelovanja akademskog, privrednog i javnog sektora i da treba da pruži višestruki doprinos ka unapređenju kvaliteta života 70 miliona ljudi u osam zemalja regiona“.

Sa Univerziteta Crne Gore, na konferenciji su učestvovali i direktor Instituta za biologiju mora dr Mirko Đurović, dr Aleksandar Joksimović sa ovog Instituta i dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru prof. dr Špiro Ivošević.

 

* UniAdrion

UniAdrion je asocijacija univerziteta i istraživačkih centara Jadransko-jonske regije, uspostavljena 2000.godine, sa ciljem jačanja međunarodne saradnje i obezbjeđenje napretka u oblastima kulture, nauke i istraživanja. Akademska saradnja je fokusirana na prioritetne oblasti, u skladu sa glavnim stubovima Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), kao što su plavi rast, regionalno povezivanje, kvalitet životne sredine, održivi turizam i kulturno nasleđe. Kroz različite regionalne inicijative i zajedničke projekte, kao što su Erasmus Mundus Sunbeam projekat za mobilnost studenata i nastavnog kadra ili pak Ljetnja škola posvećena migracionim pitanjima jadransko-jonskog regiona, UniAdrion vrijedno radi na na povezivanju, mobilizaciji i afirmaciji naučnih i istraživačkih kapaciteta akademske mreže od oko 40 univerziteta.

1 komentar

  1. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com