11 GODINA USTAVA: Dan kada su vladajuće partije i Pokret za promjene našli zajednički jezik - Volim Podgoricu

11 GODINA USTAVA: Dan kada su vladajuće partije i Pokret za promjene našli zajednički jezik

Svečanom sjednicom parlamenta 22. oktobra i izložbom u holu Skupštine biće obilježeno 11 godina od donošenja Ustava Crne Gore, čime se posebno daje značaj najvažnijem pravnom aktu nezavisne države Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kaže da je svaki ustav koji je Crna Gora donosila, bio donijet u nekim prelomnim periodima.

“Od početka mog mandata na mjestu predsjednika Skupštine trudim se da skupštinski rad bude što dostupniji našim građanima. Tu ne mislim samo na redovne zakonodavne i nadzorne aktivnosti, već i na pokretanje tema od značaja za cjelokupno društvo. Zato smatram važnim podsjećanje na ključne istorijske događaje, koji su obilježili našu prošlost, kao i razgovor o kontekstu i društvenim okolnostima, jer umnogome određuju put kojim se naša država kreće. To smatram svojim zadatkom i obavezom nas kao izabranih predstavnika građana”, kaže Brajović za Dnevne novine.

Crna Gora je prije tačno 11 godina donijela novi Ustav, godinu dana poslije sticanja nezavisnosti na referendumu 21. maja 2006.

Brajović ističe da upravo zato Skupština Crne Gore namjerava da, obilježavanjem jedanaeste godišnjice donošenja Ustava Crne Gore, pokaže važnost ključnog dokumenta jedne države.

“Kako smo prošle godine obilježili jubilarnu desetu godišnjicu na Cetinju, tako i ovog oktobra koristimo datum donošenja Ustava za razgovor u najvišem zakonodavnom domu o važnim strateškim pitanjima, kao i izazovima koji su pred nama”, rekao je predsjednik parlamenta.

Brajović naglašava da ništa važno što smo kao društvo postigli i što tek namjeravamo, ne smije da se podrazumijeva.

“Svaki ustav koji je u Crnoj Gori donijet, počev od onog 1905, pa do posljednjeg 2007, donošen je u nekim prelomnim periodima. Prilika je ovo da se kao odgovorni ljudi još jednom podsjetimo koje su okolnosti iziskivale donošenje novih ustava i šta je Crna Gora njima dobijala. Zato sam inicirao sa kolegama iz Ustavnog odbora organizovanje svečane sjednice koja će biti održana u ponedjeljak 22. oktobra u 12 sati u plenarnoj sali Skupštine Crne Gore. Još važnije, Skupština Crne Gore, kao narodni dom, otvorena je za građane da pogledaju izložene sve crnogorske ustave. Oni se, inače, čuvaju u Državnom arhivu i Narodnoj biblioteci na Cetinju, a za ovu priliku ih donosimo i biće dostupni u Skupštini radnim danima naredne nedjelje od 10 do 16 časova”, rekao je predsjednik Skupštine.

Pored Ustava iz 1905. ovo je drugi Ustav čije se donošenje obilježava u nezavisnoj Crnoj Gori.

Pokret za promjene glasao uprokos dogovoru sa opozicijom

Pri­li­kom do­no­še­nja Usta­va Cr­ne Go­re 2007. go­di­ne, cr­no­gor­ska par­la­men­tar­na opo­zi­ci­ja, uklju­ču­ju­ći i Bo­šnjač­ku stran­ku kao i dvi­je al­ban­ske ma­njin­ske par­ti­je, de­fi­ni­sa­la je plat­for­mu za pre­go­vo­re sa vla­šću. Ta­da je na­gla­še­no da od usa­gla­še­ne plat­for­me ne­ma od­stu­pa­nja. Ta­da­šnja par­la­men­tar­na opo­zi­ci­ja za­klju­či­la je da DPS mo­ra pri­sta­ti na kom­pro­mi­se jer bez pot­pi­sni­ka plat­for­me ni­je bi­lo mo­gu­će do­ni­je­ti Ustav.

Pot­pi­sni­ci plat­for­me oba­ve­za­li su se ta­da da ne­će gla­sa­ti za usva­ja­nje Usta­va uko­li­ko ne bu­du pri­hva­će­ni za­jed­nič­ki pred­lo­zi opo­zi­ci­je.

– Sve čla­ni­ce par­la­men­tar­ne opo­zi­ci­je se oba­ve­zu­ju da ne­će gla­sa­ti za usva­ja­nje Usta­va Cr­ne Go­re ako na­kon di­ja­lo­ga sa pred­stav­ni­ci­ma par­la­men­tar­ne ve­ći­ne ne bu­du pri­hva­će­ni za­jed­nič­ki pred­lo­zi par­la­men­tar­ne opo­zi­ci­je za pro­mje­nu pred­lo­ga Usta­va. Ako par­la­men­tar­na ve­ći­na pri­hva­ti sve usa­gla­še­ne pred­lo­ge par­la­men­tar­ne opo­zi­ci­je, sva­ka stran­ka će se auto­nom­no od­re­di­ti pre­ma po­dr­šci pred­lo­gu Usta­va u par­la­men­tu – na­gla­še­no je u plat­for­mi.
Do­ku­ment su usa­gla­si­li i pot­pi­sa­li Srp­ska li­sta, Po­kret za pro­mje­ne, So­ci­ja­li­stič­ka na­rod­na par­ti­ja, Na­rod­na stran­ka, De­mo­krat­ska srp­ska stran­ka, Bo­šnjač­ka stran­ka, Al­ban­ska al­ter­na­ti­va i De­mo­krat­ski sa­vez u Cr­noj Go­ri.

Opo­zi­ci­o­ne par­la­men­tar­ne par­ti­je pot­pi­si­va­njem tog do­ku­men­ta oba­ve­za­le su se, po­red osta­log, i da se me­đu­sob­no ne kon­fron­ti­ra­ju oko pi­ta­nja o ko­ji­ma ni­je­su po­sti­gle sa­gla­snost.

– Sve čla­ni­ce par­la­men­tar­ne opo­zi­ci­je se oba­ve­zu­ju da svoj po­li­tič­ki in­te­res u do­no­še­nju no­vog Usta­va Cr­ne Go­re ostva­ru­ju u okvi­ru ob­je­di­nje­nog dje­lo­va­nja i nu­đe­nja rje­še­nja vla­sti­ma kao za­jed­nič­kog pred­lo­ga cje­lo­kup­ne par­la­men­tar­ne opo­zi­ci­je – za­pi­sa­no je u do­ku­men­tu.

U plat­for­mi je bi­lo ukup­no 29 za­jed­nič­kih pred­lo­ga par­la­men­tar­ne opo­zi­ci­je za iz­mje­nu i do­pu­nu Usta­va. Pred­lo­gom pod red­nim bro­jem 16 bi­lo je de­fi­ni­sa­no da se dvo­tre­ćin­skom ve­ći­nom gla­so­va u Skup­šti­ni od­lu­ču­je o za­ko­ni­ma ko­ji­ma se de­fi­ni­še učla­nje­nje Cr­ne Go­re u NA­TO i Evrop­sku uni­ju. Upra­vo je to bi­la pri­li­ka da se Usta­vom de­fi­ni­še oba­ve­za re­fe­ren­du­ma u slu­ča­je­vi­ma stu­pa­nja u me­đu­na­rod­ne or­ga­ni­za­ci­je ili voj­ne sa­ve­ze. Iz­gla­sa­va­nje ove nor­me, o či­jem sa­dr­ža­ju se u to vri­je­me par­la­men­tar­na opo­zi­ci­ja usa­gla­si­la sa ma­njin­skim par­ti­ja­ma, bi­lo je pri­li­ka da se naj­vi­šim prav­nim ak­tom de­fi­ni­še oba­ve­za obez­bje­đi­va­nja dvo­tre­ćin­ske po­dr­ške po­sla­ni­ka u Skup­šti­ni za do­no­še­nje od­lu­ka o ula­sku u voj­ne sa­ve­ze ili me­đu­na­rod­ne or­ga­ni­za­ci­je ve­ći­na po­sla­ni­ka.

Da je Usta­vom kao oba­ve­zna de­fi­ni­sa­na dvo­tre­ćin­ska ve­ći­na za ula­zak u NA­TO,  vlast ne bi u Skup­šti­ni imala potrebnu podršku i u ta­kvoj si­tu­a­ci­ji bi­la bi pri­nu­đe­na da pri­sta­ne na odr­ža­va­nje re­fe­ren­du­ma.

Pri­li­ka da se obez­bi­je­di po­što­va­nje vo­lje gra­đa­na i oba­ve­zno ras­pi­si­va­nja re­fe­ren­du­ma ta­da je pro­pu­šte­na za­to što je Po­kret za pro­mje­ne, su­prot­no pot­pi­sa­nim oba­ve­za­ma iz opo­zi­ci­o­ne plat­for­me, gla­sao za Ustav za­jed­no sa vla­da­ju­ćim par­ti­ja­ma. Osta­le opo­zi­ci­o­ne par­ti­je – Srp­ska li­sta, So­ci­ja­li­stič­ka na­rod­na par­ti­ja, Na­rod­na stran­ka i De­mo­krat­ska srp­ska stran­ka – osta­le su do­sled­ne prin­ci­pi­ma iz usa­gla­še­ne plat­for­me, ali je Ustav 19. ok­to­bra 2007. go­di­ne iz­gla­san gla­so­vi­ma PzP-a i po­sla­ni­ka vla­sti.

Dnevne novine/Dan/Volim Podgoricu

1 komentar

  1. Oh my goodness! a great post dude. Thanks a ton Nevertheless I’m experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to enroll in it. Could there be any person obtaining identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com