ISPOŠTUJTE OBIČAJE NA TOMINDAN: Danas slavimo sveca koji je POTOPIO ĐAVOLA, a JEDNU STVAR nikako ne smijete da prekršite - Volim Podgoricu

ISPOŠTUJTE OBIČAJE NA TOMINDAN: Danas slavimo sveca koji je POTOPIO ĐAVOLA, a JEDNU STVAR nikako ne smijete da prekršite

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog apostola Tomu, dan koji je u narodu poznatiji kao Tomindan.

Toma je bio jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Sveti Toma je širio hrišćanstvo najprije u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gdje je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u 4. vijeku prenijete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Tomindan mnoge porodice  obilježavaju kao svoju krsnu slavu. Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obilježavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavo u obliku lijepe djevojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

 Narodna vjerovanja i običaji

U nekim krajevima vjeruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Veruje se i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom. Ljudi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svijetu mogao da donese i drugi potop, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com