,,MAŠAN” IZREŠETAN HEKLEROM - Volim Podgoricu

,,MAŠAN” IZREŠETAN HEKLEROM

Malokalibarsko oružje, koje je korišćeno tokom jednog od posljednjih testiranja, izazvalo je oštećenja na prvom crnogorskom specijalnom lakooklopnom vozilu “Mašan”, saznaju “Vijesti.”

Prema nezvaničnim informacijama, “Mašan” je prošle sedmice testiran u kasarni u Danilovgradu, sa 50 metara udaljenosti, kalibrom 5,56 milimetara hekler i “izrešetan je”.

Ovo malokalibarsko oružje namijenjeno za uništavanje protivničke žive sile na daljinama do 200 metara.

U trenutku testiranja, vozilo je bilo prazno.

“Testiranja vozila ‘Mašan’ su u toku. Po završetku testiranja bićete obaviješteni o rezultatima”, zvanično su kazali iz Ministarstva odbrane “Vijestima”, odgovarajući na pitanja ko je prošle sedmice testirao vozilo, kojim kalibrom i sa koje razdaljine, ali i da li je neko bio u njemu u trenutku testiranja i kako se pokazao na testu.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom testiranja vozila u danilovgradskoj kasarni nadležni su uočili manjkavosti i zbog toga su poslali predlog za poboljšanje vozila koji su dostavili „Montenegro Armour Group“.

“Mašan” je djelo bjelopoljske kompanije „Montenegro Armour Group“(MAG), a predstavljeno je stručnoj javnosti prije mjesec i po dana u podgoričkoj kasarni “Masline”, a o čemu su tada obaviješteni mediji.

U slučaju da prođe složeni proces testiranja, ovo lakooklopno vozilo štitilo bi pripadnike vojske i specijalnih jedinica policije u slučaju napada pješadijskim naoružanjem manjeg kalibra.

Za testiranje kvaliteta vozila zadužene su vojna i civilna policija. Njihovi pripadnici testiraju vozilo po mjesec, nakon čega, kazali su ranije “Vijestima” iz Ministarstva, posebno formirana komisija daje ekspertske sugestije i konačnu ocjenu.

“Vozilo je u novembru 2017. prezentovano pripadnicima VCG i Uprave policije u svojoj prvoj varijanti. Nakon toga su održana četiri radna sastanka sa predstavnicima firme, na kojima su izlagane sugestije i predlozi, na osnovu iskustava i potreba koje imaju pripadnici vojne i civilne policije”, pojasnili su iz Ministarstva, ističući da je riječ o složenom procesu.

Napominju da interes za ovakvom vrstom vozila postoji i na domaćem i na međunarodnom tržištu, mada ističu da je o narudžbama rano govoriti jer je ono još u fazi razvoja.

“MAG” je registrovan u avgustu prošle godine kao proizvođač borbenih vojnih vozila.

Većinski vlasnik je kompanija “Unipred” Sava Lukića, a njen izvršni direktor je Dragoljub Vasić, stoji u Centralnog registru privrednih subjekata.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com