Sudije podgoričkog suda neće da sude Gruju Radonjiću - Volim Podgoricu

Sudije podgoričkog suda neće da sude Gruju Radonjiću

Vrhovni sud će odlučiti ko će suditi tužiocu Gruju Radonjiću, optuženom za zelenaštvo.

Iz podgoričkog Osnovnog suda predložili su tom sudu da postupak protiv tužioca delegira drugom sudu, zbog toga što su sudije podgoričkog suda dugo radile u istoj zgradi sa Radonjićem i svi su u manje – više u prijateljskim odnosima sa njim.

“Sudija Nenad Vujanović, shodno čl.34 Zakonika o krivičnom postupku, dostavio je spise predmeta Vrhovnom sudu Crne Gore sa predlogom za delegaciju predmeta drugom sudu”, potvrđeno je “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog suda.

U tom članu ZKP-a piše da “vrhovni sud može za vođenje postupka odrediti drugi stvarno nadležan sud ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi”.

Izuzeće u tom postupku su ranije tražile sudije Rade Ćetković i Željka Jovović sa obrazloženjem da su u prijateljskim odnosima sa optuženim, što bi moglo izazvati sumnju u njihovu pristrasnost.

Nakon toga je predmet dodijeljen sudiji Vujanoviću, koji se obratio Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud Crne Gore je danas, 17.10.2018. godine, primio predlog sudije pojedinca u Osnovnom sudu u Podgorici, Nenada Vujanovića, za prenošenje mjesne nadležnosti za vođenje postupka u predmetu okrivljenih G.R., A.Đ., A.Đ. i N.P. Predmet je dodijeljen u rad sudiji-izvjestiocu Petru Stojanoviću i odlučivanje o predlogu je u toku”, odgovorili su juče iz Vrhovnog suda.

Tužilac Radonjić je na funkciju višeg državnog tužioca imenovan u januaru prošle godine.

Prije toga je radio kao tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Iz Tužilačkog savjeta i Vrhovnog tužilaštva još nijesu saopštili da li će Radonjić biti suspendovan do okončanja postupka.

I podgoričko tužilaštvo je ranije tražilo izuzeće iz tog postupka, pa je kotorsko tužilaštvo preuzelo predmet i podiglo optužnicu.

Radonjić je, prema optužnici, zaradio gotovo 44.000 eura, tako što mu je Danilo Pejović na pozajmljeni novac više od tri godine mjesečno isplaćivao i kamate od po 1.000 i 650 eura.

Osim Radonjića, kotorsko tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv bračnog para Aleksandra i Aleksandre Đurapčević i Nikole Pajovića.

Pajoviću se na teret stavlja produženo krivično djelo zelenašenja, kao i Đurapčeviću, dok je njegova supruga optužena za pomaganje. Ma. B.

Pajović pozajmio pare Đurapčeviću, a ne Pejović

U tekstu “Tužilac zaradio 44.000 eura od kamatašenja” objavljenog u “Vijestima” 16.10.2018. potkrala se nenamjerna štamparska greška, pa u rečenici umjesto “U optužnici piše da je Pejović dao na zajam Đurapčeviću…”, treba da piše Pajović, a ne Pejović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com