NOVI UDAR NA NOVČANIK: Podgoričane očekuje još jedno poskupljenje! - Volim Podgoricu

NOVI UDAR NA NOVČANIK: Podgoričane očekuje još jedno poskupljenje!

Auto-taksi preduzetnici u glavnom gradu najavili su poskupljenje prevoza, nakon što je litar dizel goriva dostigao gotovo rekord i od ponedjeljka iznosi 1,35 eura, dok je benzin šest centi skuplji.

Potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, Vesko Bijelić, kazao je Dnevnim novinama da je već duži period nepodnošljivo stanje u auto-taksi prevozu, te da zbog najnovijeg poskupljenja cijena goriva moraju razmišljati o korigovanju cijena njihovih usluga.

“Najnovije poskupljenje cijena goriva je vrlo osjetno i svi smo mišljenja da je neisplativo raditi po ovim cijenama”, kazao je Bijelić.

Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović kazao je Dnevnim novinama da u drugim gradovima neće biti poskupljenja cijena, jer je to neisplativo nakon sezone, kada nema dovoljno posla.

“Podgorički taksisti ‘sami sebi kopaju grob’ što moraju da povećaju cijene, jer crno tržište diktira cijene auto-taksi prevoza. Legalnim taksistima se ne isplati ni po novim cijenama da voze, jer su troškovi ogromni, a rade u nelojalnoj konkurenciji. Nigdje nema da taksi vozi bez starta i po ovako niskim cijenama. Jedino su opštine Budva, Kotor i Tivat to regulisali na nešto bolji način i tarife su normalne i može da se posluje na zadovoljavajući način. U Podgorici zvanično imamo 972 taksi vozila, ali svi smo svjedoci da su se pojavile i TX tablice, što je suprotno zakonu i nije bilo potrebe za time. Osim toga, prema nekim informacijama ima i oko 500 nelegalnih taksi prevoznika, što su potvrđivali i iz gradskih službi”, kazao je Pavlović.

U glavnom gradu većina taksi prevoznika vozi po cijeni od 55 centi po kilometru, što je najniže u regionu.

“Mi smo do sada vozili po 50 centi, ali ćemo najvjerovatnije korigovati cijene na 55 centi. Prinuđeni smo na to, jer po ovim cijenama vozimo godinama. Čak i kad je gorivo bilo znatno jeftinije vozili smo po ovim cijenama i nismo imali dobru računicu”, istakao je Bijelić.

Prema riječima Pavlovića, neophodno je riješiti poreska potraživanja auto-taksi preduzetnika, članova SSTCG, kao i riješiti sivu ekonomiju u auto-taksi prevozu. On je istakao da taksi preduzetnici neće moći da funkcionišu sve dok inspekcijski organi ne budu efikasno i profesionalno radili svoj posao. Pojedina privredna društva, kako kaže, na 40 vozila imaju samo jednog zaposlenog radnika, što je nedopustivo. Sa tim su, kaže Pavlović, upoznati i nadležni organi, ali da su prinuđeni da godinama rade u nelojalnoj konkurenciji.

Pavlović navodi da je i država svjesna o kakvim utajama poreza se radi i koliko ispašta u takvoj situaciji i sveopštom haosu na ulicama, zbog čega će pokušati da riješi haos u ovoj branši.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com