Popović izručen Crnoj Gori, a I.M. Ukrajini - Volim Podgoricu

Popović izručen Crnoj Gori, a I.M. Ukrajini

Službenici Uprave policije MUP-a – NCB Interpol Podgorica su realizovali dvije ekstradicije –  jednog lica  iz Mađarske u Crnu Goru a drugog iz naše države u Ukrajinu.

 

Naime, službenici NCB Interpol Podgorica su u sadejstvu sa službencima Posebne jedinice policije realizovali ekstadiciju iz Mađarske u Crnu Goru lica Gordan Popović (34) iz Nikšića. Ovo lice se potraživalo po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela teška krađa,  saopšteno je iz Uprave policije portalu Volim Podgoricu.

 

Takođe, službenici NCB Interpol Podgorica su realizovali ekstradiciju iz Crne Gore u Ukrajinu I.M. (50) iz Kijeva, državljanku Ukrajine, koja se potraživala po međunarodnoj potejrnici NCB Interpol Kijev radi obezbjeđenja njenog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv ovog lica zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo otuđenje, pronevjera ili promjena imovine putem zloupotrebe službene dužnosti te krivično djelo prevara kao i krivično djelo legalizacija/pranje novčanih sredstava.

 

I.M. je, kako se sumnja, ta krivična djela počinila na način što je tokom 2013. i 2014. godine, u saizvršilaštvu sa drugim licima, a postupajući po instrukcijama vođa kriminalne organizacije, učestvovala i uključivala druga lica iz administrativnih, organizacionih i rukovodećih funkcija različtitih firmi, kako bi članovima kriminalne organizacije pružila mogućnost da koriste ta preduzeća radi prikrivanja nezakonitih aktivnosti. Ove kriminalne aktivnosti su sprovođene prvenstveno sa ciljem pridobijanja dobiti od prodaje prirodnog gasa da bi se kasnije bezgotovinska sredstva, koja su dobijena od ove prodaje, pretvorila u nekontrolisanu gotovinu, kroz izvršenje nepostojećih poslova koji su se odnosili na pružanje posredničkih i agencijskih usluga. Sumnja se da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, tokom 2014. i 2015. godine, održavali fiktivne aukcije i tako osiguravali prodaju prirodnog gasa, pri čemu je namjerno umanjena stvarna vrijednost prodatog prirodnog gasa u velikim količinama. Ova lica su, kako se sumnja, od 2013. do 2016. godine, ovako stečena novčana sredstva kroz, skup kontrolisanih fiktivnih poslovnih subjekata, pretvorili u gotovinu koju su podijelili između sebe.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com