Je li sud izvrgao ruglu Ustav, poslanike „stavlja u zatvor” - Volim Podgoricu

Je li sud izvrgao ruglu Ustav, poslanike „stavlja u zatvor”

Uprkos tome što Ustav Crne Gore poslanicima garantuje imunitet, Viši sud u Podgorici je ponovo protumačio da to ne važi kada su u pitanju pojedini svjedoci. U konkretnom slučaju, to su članovi Predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević.

“Viši sud je izvrgao ruglu Ustav“, kazao je Dušan Radosavljević, branilac Kneževića.

On je prije dva dana uložio žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda u Podgorici kojom je Kneževiću određena dvomjesečna zatvorska kazna, zbog odbijanja da kaže ko je sudija koji mu je tražio mito kako ne bi bio osuđen za napad na policajca.

Knežević je, u međuvremenu, odlukom istog suda osuđen i odležao u zatvoru.

Viši sud, takođe, smatra da Medojević treba da odleži u ZIKS-u najviše dva mjeseca zbog odbijanja da svjedoči o navodima da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uzeo mito od 100.000 eura.

Medojević je ranije odbio da u predmetu formiranom povodom njegove objave na internetu kaže od koga je čuo da je Katnić primio mito. On je na Fejsbuku napisao da je okrivljeni u predmetu “Carine“ Miomir Mugoša platio Katniću 100 hiljada eura kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona eura.

Advokati Dušan Radosavljević i Dražen Medojević, koji zastupa prezimenjaka, kažu da je postupak besmislen i da nema slične prakse na ovim prostorima.

“Bio sam prisutan u više hiljada saslušanja, mnogi su svjedoci ponešto prećutali, pa nikada nije bilo ovako rigidnih mjera od strane suda. Da ne govorim o tome da su oni poslanici, predsjednici partija, da je sudija za istragu Miroslav Bašovićveć naveo da je Medojević dao iskaz”, kaže njegov branilac.

Medojević navodi da lider Pokreta za promjene “zaista ne zna ime izvora”, a sve detalje o tome on će ponovo napisati u žalbi koju sprema na odluku Višeg suda o pritvaranju poslanika.

“U odluci Višeg suda piše da se “određuje stavljanje u zatvor do davanja iskaza, najviše dva mjeseca od prijema u ZIKS”. Ovo je očigledan vid pritiska mučenja. Formulacija “stavljanje u zatvor” je navodno različito od osuđuje se na kaznu zatvora”, prenosi Dražen Medojević obrazloženje Višeg suda, kojim je poslanik osuđen bez skidanja imuniteta

U tom kontekstu i njegov kolega, advokat Radosavljević, podsjeća da se Ustavom poslanici štite od krivičnog gonjenja i za dato mišljenje tokom vršenja te javne funkcije.

Viši sud je, međutim, objašnjava advokat, miksao članove Ustava i dosudio zatvorsku kaznu na osnovu člana koji tretira okrivljene, iako je Milan Knežević u postupku bio svjedok.

Advokati kažu da rok za novu odluku Apelacionog suda ne postoji i da će ona biti konačna.

Skupština Crne Gore i Administrativni odbor se do sada nisu oglašavali povodom pritvora kolega, iako je dio stručne javnosti upozoravao da je on nezakonit još kad je prvi put određen.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com