Nema dovoljno žena u politici - Volim Podgoricu

Nema dovoljno žena u politici

U Crnoj Gori trenutno je u politici oko 25 odsto žena. U CDT-u smatraju da je to neprihvatljivo, te da je privremeni parlamentarni odbor prava prilika da predstavnice Ženske političke mreže izvrši pritisak, prvenstveno na svoje partije, kako bi se taj procenat povećao na 40 odsto.

Predstavnice mreže već su zatražile da u statusu posmatrača učestvuju u ovom tijelu kako bi pratile obećanja koja su im, kako su kazale, dali lideri partija.

“Samo nekolike ministarke, u Parlamentu trenutno ima oko 25 odsto žena, odnosno poslanica i to je nešto što je za 2018. godinu neprihvatljivo, nešto što smatramo da treba da se hitno mijenja”, poručuje Dragan Koprivica iz CDT-a.

Prava prilika je privremeni parlamentarni odbor, a odgovornost na Ženskoj političkoj mreži, čije su predstavnice već uputile zahtjev da u statusu posmatrača učestvuju u tom tijelu.

“One treba da naprave ključni pritisak prvo na svoje partije, a onda zajedno i na Radnu grupu koja mora da značajno poveća broj žena u parlamentu u narednom mandatu”, poručio je Koprivica.

Zahtjeve su već saopštile.

“Naši zahtjevi su jasni – izmjena izbornog zakona, 40 odsto žena na izbornim listama”, poručila je Maja Ćatović, iz DPS-a.

“Vidjećemo ko je zaista za nekakve progresivne vrijednosti, za moderno društvo, ko su oni koji žele da spriječe tu promjenu i reformu”, poručuje Koprivica.

I ovom procesu međutim treba dati šansu. Očekuje to i Evropa i UNDP koji vjeruju u jedno.

“Žene Crne Gore moraju i mogu da grade demokratiju ovoga društva i da grade budućnost ovoga društva”, navodi Kaća Đuričković, iz kancelarija UNDP-a u CG.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com