U igračkama koje se prodaju u Crnoj Gori pronađene toksične materije - Volim Podgoricu

U igračkama koje se prodaju u Crnoj Gori pronađene toksične materije

Istraživanja Praškog univerziteta za hemiju i tehnologiju ukazala su da se otrovni bromirani retardanti, opasne hemikalije iz elektronskog otpada nalaze u dječijim plastičnim igračkama proizvedenim reciklažom ove vrste otpada, saopštila je Diana Čavor iz NVO Green Home.

Ta NVO je iz Crne Gore poslala osam različitih vrsta igračaka na ispitivanje, a za laboratorijsku analizu izabrana su tri uzorka.

“Analizom je utvrđeno da sva tri uzorka sadrže toksične hemikalije, odnosno supstance koje su navedene u Stokholmskoj konvenciji (Crna Gora je potpisnica ove konvencije) za globalnu eliminaciju, a koja ima za cilj da zaštiti zdravlje i životnu sredinu postavljanjem strogih graničnih vrijednosti za definisanje opasnog otpada (POPs) i zabrani njegov izvoz i reciklažu”, navela je Čavor.

Dodaje da su rezultati istraživanja objavljeni nekoliko dana prije globalne konferencije strana potpisnica Stokholmske konvencije, gdje će se odlučivati o tome da li treba i dalje dozvoljavati reciklažu materijala koji sadrže ove hemikalije i utvrditi granične vrijednosti hemikalija za opasan otpad.

“Zakonodavstvo Evropske unije definiše značajno niže granične vrijednosti sadržaja toksičnih hemikalija u novoj plastici od one napravljene od recikliranog materijala. Ironično, da su proizvodi analizirani u ovoj studiji napravljeni od nove plastike umjesto recikliranih materijala, gotovo polovina uzoraka ne bi bila u skladu sa Uredbom EU o dugotrajnim opasnim materijama”, kazala je Čavor.

Istraživanje koje su sprovele organizacije IPEN i Arnika, kako je dodala, ukazuje da se toksične hemikalije koje se koriste u izradi plastičnih kućišta za elektronske proizvode, prenose u proizvode koji nastaju upotrebom reciklirane plastike.

“Analiza uzoraka 109 igračaka, dodataka za kosu i kuhinjskog pribora iz 18 zemalja pokazala je da je 107 predmeta (98 odsto) sadržalo mjerljive koncentracije toksičnih hemikalija. Ove hemikalije su dugotrajnog dejstva i oštećuju reproduktivni sistem i ometaju rad endokrinog sistema, negativno utiču na razvoj intelektualnih vještina i pažnju, a istraživanje Univerziteta Berkeley pokazalo je da se u krvi žena mogu gomilati i uticati na njihove šanse da zatrudne”, navela je Čavor.

Standardi propisani Stokholmskom konvencijom, kako dodaje, biće jedini globalni regulatorni instrument koji se može primijeniti za sprječavanje uvoza i izvoza kontaminiranog otpada.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com