Ušla sam u najneobičniju crkvu i ostala bez teksta: Na zidovima oslikani Gavrilo Princip, Dučić, Njegoš … - Volim Podgoricu

Ušla sam u najneobičniju crkvu i ostala bez teksta: Na zidovima oslikani Gavrilo Princip, Dučić, Njegoš …

Volim da putujem i obilazim nova mjesta, a najviše od svega mi se dopada kada naiđem na neki predio ili građevinu koja svojom lepotom priča posebnu priču. Upravo mi se to dogodilo ovog vikenda u Trebinju, kada sam imala priliku da posetim i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koji se nalazi u centru grada, u parku Jovana Dučića.  

Svojim izgledom se razlikuje od ostalih hramova jer se ovdje prepliću brojni različiti stilovi. Mogu se prepoznati uticaji romanskog, gotskog i vizantijskog stila.

 

Ipak, ono što izdvaja ovu crkvu od drugih jeste da su pored svetitelja Srpske pravoslavne crkve naslikani i znameniti Srbi iz nacionalne istorije, među kojima su poznati carevi, kraljevi, vojskovođe, pjesnici, naučnici.

Unutrašnjost hrama je zaista impozantna Foto: Telegraf

Ovaj hram je građen od 1888. do 1908. godine, a ikonostas u crkvi radio je poznati crnogorski umetnik Marko Gregović, dok mu je pomagao Trebinjac Atanasije Popović, kasniji akademski slikar.

Na freskama se nalaze i značajni Srbi Foto: Telegraf

Hram je prošao kroz temeljno renoviranje od 1957. do 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visoki zvonik.

Crkva je građena kombinacijom nekoliko različitih stilova Foto: Telegraf

Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas, urađen novi pod, a u dvorištu je uređen park sa jezercetom i mostom, kao i sadržajima za najmlađe.

Na freski se našao i Mahajlo Pupin Foto: Telegraf

Osim crkve, u ovom kompleksu se nalazi i eparhijski dom sa bibliotekom, gde je 1908. godine osnovana i Srpska škola.

Unutrašnjost hrama oduzima dah Foto: Telegraf

Ono što mi je kod ove crkve bilo posebno zanimljivo jesu njene freske. Tu se pored velikog broja svetaca mogu naći i značajni Srbi koji su svojim znanjem, umećem ili junaštvom zadužili svoj narod.

Zidove hrama krasi i lik Nikole Tesle Foto: Telegraf

Tako sam na južnom i severnom ulazu u hram videla Miloša Obilića, cara Dušana Nemanjića, vožda Đorđa Petrovića – Karađorđa, Miloša Obrenovića, kralja Petra I Karađorđevića, kralja Aleksandra ujedinitelja…

Na freskama su i brojni srpski vladari Foto: Telegraf

Na zidovima hrama naslikani su i pesnici Desanka Maksimović, Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Petar II Petrović Njegoš, naučnici Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin, vojskovođe Miloš Obilić, Luka Vukalović, Bogdan Zimonjić, vojvode Živojin Mišić i Stepa Stepanović, Gavrilo Princip…

Svaki deo ovog hrama je izuzetno živopisno naslikan, a kada bi zidovi mogli da progovore ispričali bi bogatu istoriju našeg naroda.

Freska sa likom Milutina Milankovića Foto: Telegraf

Freska Jovana Dučića Foto: Telegraf

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com