SJUTRA JE SVETA PETKA: Prije nego što zaspete noćas, OBAVEZNO uradite OVO - Volim Podgoricu

SJUTRA JE SVETA PETKA: Prije nego što zaspete noćas, OBAVEZNO uradite OVO

Pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.

Posle večere obično se ide na spavanje. Obavezno se treba tri put prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:”Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogriješili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bijede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i djeca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvijek u spavanju okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvijek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Gdje ima djece, soba se okadi tamjanom, da se djeca ne bi u snu plašila.

Foto: Wikimedia

Ovakvi običaji vezuju se za selo i to samo noć pred Svetu Petku, ali ne bi škodilo da svaku noć svi ovako idemo na spavanje.

Zanimljivo je da ukoliko na selu oko večere zapevaju petlovi, jedna od žena uzme malo vune, baci je u vatru i tri puta vikne:”Vi ste krivi, mi nismo, na vas bolest, na nas zdravlje!

Ove pjetlove ljudi na selu zovu “krivci”. Vjeruje se da kad oni kukurikanjem najavljuju bolest ili nečiju smrt.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com