VIŠE OD MILION ANALIZA: Nauka rješava i najteže zločine - Volim Podgoricu

VIŠE OD MILION ANALIZA: Nauka rješava i najteže zločine

Bilans desetogodišnjeg rada Forenzičkog centra u Danilovgradu su 57.000 predmeta, 230.000 obrađenih uzoraka i više od million analiza.

Da bi obiman rad bio uspješan, mora da ga prati kvalitet, a u Forenzičkom centru sa ponosom ističu da do sada nijedan od završenih predmeta nije osporen. Ovdje radi 12 grupa u kojima su visokoobrazovani naučnici i stručnjaci, njih 54.

“Možemo da odgovorimo na sve realne zahtjeve, u realnom vremenu”, kazao je u TV Magazinu direktor Forenzičkog centra Zoran Tomčić, dodajući da su potrebni vrijeme, ulaganje u obuku i znanje da bi neko postao forenzičar.

Forenzika je, objašnjava, nauka koja je podložna promjenama “i sve te inovacije smo dužni da pratimo i u tehničkom i u naučnom smislu”.

Forenzika daje značajan doprinos vladavini prava, kroz materijalizaciju dokaza.

Dugotrajni i kompleksni proces počinje grupa za uviđaje. Oni su jedini vidljivi dio Forenzičkog centra i imamo priliku da ih vidimo u prepoznatljivim odijelima na mjestima gdje su se posljednjih godina dešavali ozbiljni zločini.

Udruženje forenzičkih instituta objavilo je poziv zemljama iz cijelog svijeta da pošalju slučaj sa pogotkom iz baze koji je omogućio da se na kompleksan način razriješi teško krivično djelo. Učestvovale su zemlje iz cijelog svijeta, a naši forenzičari su osvojili 4. mjesto poslije SAD-a, Velike Britanije i Kine, što mnogo znači za renome institucije i samih naučnika.

Od rada operativne kriminalističke tehnike i obrade lica mjesta zavisi dalji tok vještačenja. Balistika je najstarija grana forenzike u Crnoj Gori. Taj sektor osnovan je još 1954. pri Sekretarijatu unutrasnjih poslova na Cetinju, kada je kupljen prvi komparativni mikroskop.

DNK laboratorija podsjeća na predstavu koju o forenzičaraima nude visokobudžetne serije i filmovi. To je jedino mjesto gdje ekipa TV Magazina nije mogla da uđe, a razloge za to objašnjava Sandra Kovaćević, koja je na čelu tok sektora: “DNK laboratorije su napravljene po principu ‘ćistih soba’. Takođe, mi imamo zaseban ventilacioni sistem, izmjenu vazduha nekoliko puta u jednom satu, ubacivanje vazduha kroz heap filtere, zaobljene ivice, antistatik podloge. Na osjetljivim zonama su dupla vrata i alarmni sistem, sve u cilju sprečavanja kontaminacije uzoraka.”

Forenzički centar vodi DNK registar. Sada u toj bazi ima 6.000 profila lica i oko 1.600 DNK profila sa tragova koji su za sada ostali neidentifikovani. Od 2011 do 2014 trajao je intenzivan rad da Forenzicki centar dobije akreditaciju po standardu 1725.

To znači da su rezultati dobijeni u toj instituciji tačni, precizni i provjerljivi i priznati. Na taj način su validni u svijetu, pa zato, bez lažne skromnosti, u Danilovgradu kažu da je, što se tiče forenzike, Crna Gora već u Evropskoj uniji.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com