NJEMAČKA DONOSI NOVI ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU: Mnogi već PAKUJU KOFERE, prijeti li nam MASOVNO ISELJAVANJE - Volim Podgoricu

NJEMAČKA DONOSI NOVI ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU: Mnogi već PAKUJU KOFERE, prijeti li nam MASOVNO ISELJAVANJE

U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi njemački zakon o useljeništvu, koji će prema najavama liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Njemačkoj i za koji se vjeruje kako će još više podstaći odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ako u međuvremenu budu ukinute radne vize.

Agencija “Anadolija” zatražila je od Ambasade SR Njemačke u BiH informaciju o najavi njemačkih vlasti da se od 1. januara 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika sa prostora Zapadnog Balkana u Njemačkoj.

Najavljeno je da Njemačka donosi novi zakon, pa je turska agencija zatražila odgovore na sledeća pitanja:

Da li će ubuduće biti potrebno pribavljanje radnih dozvola, da li će biti posebno naglašeni profili zanimanja koji će biti obuhvaćeni zakonskim olakšicama, koliko je tokom ove i prošle godine izdato radnih dozvola za rad u Njemačkoj…

– Budući da je novi zakonu o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumijevanje da trenutno ne možemo da govorimo o mogućim efektima zakona – navedeno je u odgovoru Ambasade Nemačke u BiH.

Mnogi građani zemalja Zapadnog Balkana, u kojima su i dalje niske zarade onih koji rade i visok procenat nezaposlenih, u proteklom periodu odlučili su se na odlazak u zemlje Zapadne Evrope, prvenstveno u Njemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim porodicama.

Crnogorski gradjani, najvise iz gradova sa sjevera, poslednjih godina se masovno iseljavaju zbog lose ekonomske situacije, nemogućnosti da se zaposle i niskih primanja. Nevladine organizacije upozoravaju da će, ukoliko se trend nastavi, sjever opustjeti i otužuju crnogorsku državu da ne čini nista da zadrži gradjane, prije svega mlade u sjevernim opstinama.

Njemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava da dovede što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.

Cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Ukoliko ovaj zakon olaksa zaposljavanje i dobijanje radnih dozvola, za očekivati je da i Crnogorci, naroćito sa sjevera, pakuju kofere.

-Svaki kvalifikovani radnik koji uspije da dođe u Njemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže vještine i znanje – istiću oni koji već žive tamo.

Useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno svako povlači nekog svog, a mnoge njemačke firme daju premije onim radnicima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad.

2 komentara

  1. Many thanks for making the effort to discuss this, I feel strongly about this and like learning a great deal more on this subject. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your website with a great deal more info? It’s extremely helpful for me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com