POČINJE BABLJE LJETO! AKO VAM SE DANAS DOGODI OVA NEPRIJATNOST, NE BRINITE! TO JE ZAPRAVO DIVNO: Narodna vjerovanja od Petkovdana do Mitrovdana! - Volim Podgoricu

POČINJE BABLJE LJETO! AKO VAM SE DANAS DOGODI OVA NEPRIJATNOST, NE BRINITE! TO JE ZAPRAVO DIVNO: Narodna vjerovanja od Petkovdana do Mitrovdana!

Jutro koje je osvanulo potpuno opravdava zašto su naši stari ovaj period godine nazvali “Bablje ljeto”. I, ako je vjerovati običajima, biće divno.

 

Toplo i lijepo vrijeme od Petkovdana do Mitrovda tačnije od Svete Petke do Svetog Dimitrija u našem narodu se od davnina naziva Babino ili Bablje ljeto.

Riječ je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lijepo vijreme zadrži čak i posle Miholjskog ljeta. Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za sjevernu Zemljinu poluloptu gdje se smenjuju četiri godišnja doba.

 

Ipak, mnogo prije naučnika, za Bablje ljeto znao je narod. Naši stari su vjerovali da ih, ako u ovom periodu bude lijepo vrijeme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vrijeme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

FOTO: PROFIMEDIA

Zašto baš Bablje leto?

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv , zaporavo u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima. U njemačkom nazivu bukvalno znači “ljeto starih žena”.

 

Simbolika je jasna, ako se proljeće vezuje za mladost ili djevojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena  odnosno baba.

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a njeno porijeklo u narodnom vjerovanju je različito. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi vjeruju da je riječ o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Ipak, sva vjerovanja su složna u jednom, ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte! Ne rizikujte da naljutite ova bića!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com