FALSIFIKOVALI DIPLOME: Krivične prijave protiv 40 ljudi! - Volim Podgoricu

FALSIFIKOVALI DIPLOME: Krivične prijave protiv 40 ljudi!

Ministarstvo prosvjete podnijelo je u prethodne dvije i po godine deset krivičnih prijava protiv lica koja su pokušala da nostrifikuju falsifikovanu diplomu nekog inostranog fakulteta.

Zbog sumnje da su donijeli falsifikovane diplome inostranih srednjih škola, Ministarstvo je podnijelo prijave protiv 30 lica.

Kako je “Vijestima” potvrđeno u tom resoru, radi se uglavnom o ustanovama srednjeg i visokog obrazovanja država regiona.

Zbog toga je, nezvanično je saopšteno iz resora kojim rukovodi Damir Šehović, nedavno formirana Komisija, koja će analizirati važeći zakonodavni okvir u vezi sa priznavanjem inostranih obrazovnih ustanova, ali i pronaći model da se tržišta obrazovanja i rada dodatno zaštite.

Preciziraju da je u u prethodne dvije i po godine, odbijeno preko 60 zahtjeva za priznavanje diploma inostranih fakulteta.

“Bilo iz razloga što je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi ili da postoji sumnja da se radi o falisfikovanoj ispravi. U istom periodu, upravo zbog sumnje u falsifikat, podneseno je 10-ak krivičnih prijava”, navode iz Ministarstva u odgovorima za “Vijesti”.

Ističu da je od početka 2017. godine taj resor odbio da prizna 30 diploma srednjoškolskih ustanova.

“I podnesen je isti broj krivičnih prijava. Radi se o diplomama ustanova srednoškolskog obrazovanja, a čijim bi se korišćenjem stekli benefiti na tržištu rada”, precizirali su iz Ministarstva prosvjete.

Podsjećaju da se godišnje nostrifikuje oko 2.000 diploma, te da se uglavom radi o državama okruženja.

Zakon o nostrifikaciji inostranih obrazovnih isprava primjenjuje se od 2008.

Iz Ministarstva prosvjete objašnjavaju da je od tada priznavanje inostranih diploma u svrhu zapošljavanja u njihovoj nadležnosti.

“Postupak priznavanja se sprovodi na zahtjev nosioca diplome ili zainteresovane strane. Postoji postupak priznavanja u svrhu zapošljavanja za koji je nadležno Ministarstvo i u svhu nastavka studija, kada je nadležna ustanova na kojoj se nastavlja obrazovanje”, pojašnjavaju iz ovog resora.

Povećano je interesovanje za nostrifikaciju diploma iz Turske, što svakao nije nimalo loš podatak, jer su turske obrazovne ustanove izuzetno kvalitetne”, kažu iz Ministarstva.

U postupku priznavanja diplome u svrhu zapošljavanja, provjerava se status ustanove na kojoj je diploma stečena i vjerodostojnosti te isprave.

“Vjerodostojnost se najčesće provjerava zvaničnim putem, preko ustanove na kojoj je izdata diploma, dok se status ustanove provjerava preko ENIC/NARIC mreže lii resornih ministarstava drugih zemalja. Dakle, u slučaju kada Ministarstvo utvrdi da se radi o ustanovi koja nema licencu, odnosno dozvolu za rad, u matičnoj zemlji, takav zahtjev za priznavanje se odbija. U slučaju kada postoji sumnja da je falsifikat u pitanju, predmet se procesuria drugim organima”, zaključuje se u odgovorima Ministarstva

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com