VELIKE POSLJEDICE ISTRAŽIVANJA NAFTE: Trebaće 10-15 godina da se vrati život na morsko dno - Volim Podgoricu

VELIKE POSLJEDICE ISTRAŽIVANJA NAFTE: Trebaće 10-15 godina da se vrati život na morsko dno

Kompanije koje treba da počnu sa istraživanjem nafte i gasa u crnogorskom podmorju kod Bara ponudili su crnogorskim ribarima koje imaju dozvole za to područje obeštećenje od 175 hiljada eura jer će u periodu takom istraživanja na tim lokacijama biti zabranjen ribolov. Predstavnici ribara odbili su tu ponudu, smatrajući da je premala jer će doći do pada ribljeg fonda u dužem periodu.

To je saopšteno tokom javne rasprave o elaboratu grčke naftne kompanije “Energean” o procjeni uticaja na životnu sredinu tokom 3D seizmičkog istraživanja u podmorju Crne Gore u blokovima 26 i 30.

Na ovom skupu u sali Opštine Bar bilo je svega nekoliko ribara i građanskih aktivista koji su se usprotivili ovakvom ispitivanju podmorja, ocijenivši ga veoma rizičnim sa više aspekata. Organizatori su na primjedbe o skrivanju rasprave od očiju javnosti rekli da su obavijestili sve medije i NVO, da bi se ispostavilo da je obavještenje objavljeno na sajtu Ministarstva ekonomije i da je bilo u “Pobjedi”. Materijal za posjetioce koji je dijeljen, bio je štampan na engleskom jeziku.

„Vijesti“ su ranije objavile da je italijansko-ruski konzorcijum Eni Novatek dobio koncesiju za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, a 3D seizmička istraživanja biće na oko 1.200 kvadratnih kilometara površine morskog dna u crnogorskom dijelu Jadranskog mora.

Predstavnici “Energeana” su prikazali obrazac po kojem će računati novčanu naknadu za ribare, radi nadoknade njihovih gubitaka tokom istraživanja, i pomenuli da ribari u vezisa tim pregovaraju i sa komkpanijom “Eni-Novatek”.

Potpredsjednik Nacionalnog udruženja ribara Dragoljub Bajković, rekao je “Vijestima” da konzorcijum “Eni” nudi 175.000 eura za 127 ribara u omjeru 1:6, pa bi 102 mala ribara dobili do 1.500 eura, a 24 velika ribara do 6.000 eura za oko mjesec dana, koliko zbog istraživanja ne bi mogli odlaziti u ribolov. On je rekao da neće prihvatiti ovakvu procjenu, već će tražiti da se sagleda i period nakon završetka ispitivanja.

“Takva nadoknada je neadekvatna za štetu koju će da nam nanesu, posljedice ispitivanja ćemo trpjeti narednih 4-5 godina. Rečeno je da ispaljivanja vazdušnih „topova“ pod morem dostiže snagu od 262 decibela, a biće svakih 20 sekundi. Brod sa kojeg će biti ispaljivani kreće se brzinom od dvije i po do četiri milje i pokriva kompletno podmorje iznad kojeg pređe a ima osam kablova koje vuče za sobom. Centralni su dugi od 7 do10 kilometara, bočni oko pet, a te podvodne eksplozije direktno utiču i na plankton i na mlađ ribe, na kompletni živi svijet – svu bijelu ribu i gambore, rakove, kozice, listove, grdobe, raže, sve ribe koje se zatrpavaju u mulju, pa još i crve i korale, muzgavce i hobotnice koji služe kao hrana ribi”, rekao je za „Vijesti“ Bajković.

On je dodao da je na skupu ispred Agencije za zaštitu životne sredine bio Nikola Raičević, a iz “Energeana” Adonis Nikolopulos.

Bajković: Trebaće 10 godina da se vrati život na morsko dno

Bajković je naglasio da predstavljeni blokovi pokrivaju kompletne barsku i budvansku seku, glavna staništa ribe u našem dijelu Jadrana, po dubinu do 25 milja.

“Tražim da se preskoče te lokacije i što se tiče nadoknade, moj će zahtjev biti da budemo adekvatno obeštećeni, jer se ovdje ne radi o mjesec dana, već o smanjenju ribljeg fonda za duži period, sav mrijest će biti uništen, stalno se akcentuju samo delfini, a šta će oni da jedu kad nestane ribe. Što će ostati našoj djeci da ribaju kad sve izgori po dnu, trebaće 10-15 godina da se vrati život na morsko dno, a kod nas kompletne porodice žive od ribolova”, naglasio je Bajković.

Ocjenivši da je ovakav skup u sali barske opštine „očigledno zamišljen kao fingiranje transparentnosti“, građanski aktivista Mirsad Kurgaš iz neformalne grupe građana“ SOS za Montenegro“ je rekao da predstavnici naftne kompanije nisu imali konkretne odgovore na pitanja nekoliko prisutnih ribara iz Bara i Ulcinja i da je jedini njihov komentar bio da su elaborat podržale zvanične institucije u Crnoj Gori – Agencija za zaštitu životne sredine, Institut za biologiju mora, Uprava za ugljovodonike…

“Naglasio sam da nema pregovora o istraživanju nafte i gasa, jer je to protivno Ustavu Crne Gore koja je proklamovana kao ekološka država, a ribarima sam poručio da su oni posljednja linija odbrane crnogorskog Jadrana”, rekao je „Vijestima“ Kurgaš.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com