Mandić i Knežević pisali Putinu, Vučiću, Makronu… - Volim Podgoricu

Mandić i Knežević pisali Putinu, Vučiću, Makronu…

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su pismo predsjednicima Rusije Vladimiru Putinu, Francuske Emanuelu Makronu, Srbije Aleksandru Vučiću,  Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Lilijan Mori Paskje, Evropskog Parlamenta Antoniju Tajaniju i Skupštine OEBS-a Džordžu Tsereteliju. 

Ovim pismom traže da se zaustavi kafkijanski progon koji se, kako navode, sprovodi nad njima i političkim savezom kojeg predstavljaju. Traže da se Crnoj Gori pomogne u odbrani osnovnih demokratskih načela, jer, kako dodaju, gušeći ljudska prava i slobode, crnogorski režim ozbiljno destabilizuje društveno političke prilike.

Time, kako naglašavaju u pismu, vlast udaljava od građanskog konsenzusa koji je, prema riječima Mandića i Kneževića,  jedan od ključnih uslova, da bi “naša država u kojoj vlast nije promijenjena od 1945. godine najzad postala članica Evropske unije”.

“Uvažena gospodo predsjednici, imajući u vidu činjenicu da smo većinu svojih međunarodnih aktivnosti realizovali u Vašim zemljama i učestvujući u radu organizacija kojima Vi predsjedavate, dužnost nam je da Vas upoznamo da su Rusija, Francuska i Srbija, kao i PSSE, Skupština OEBS- i POSP, u odluci Višeg suda koja je donesena po nalogu režima, označene kao države i organizacije u kojima bi mi mogli pronaći sigurno utočište od očigledne osuđujuće presude koja nam je donesena onog dana kad je počeo montirani politički proces protiv nas. Bez ijednog materijalnog dokaza, duže od dvije godine etiketirajući dvojicu lidera kao teroriste, crnogorski režim je na taj način i Vaše države i organizacije kojima predsjedavate predstavio kao logističku bazu teroristima”, navodi se u pismu Mandića i Kneževića.

Prema njihovim riječima, najjači opozicioni savez u Crnoj Gori već duže od dvije godine prolazi kroz sve moguće i nemoguće faze institucionalnog progona.

“Ubijeđeni smo da danas u Evropi ne postoji progonjeniji politički savez čiji se lideri nalaze u nekoliko sudskih procesa, a funkiconeri u protivzakonito određenim višemjesečnim pritvorima, uz kontinuirano kršenje najosnovnijih ljudska prava. Jedno od tih prava je naše onemogućavanje da obavljamo svoje međunarodne političke aktivnosti jer su nam oduzete putne isprave. Informacije radi, crnogorski režim nam je  prvi put su nam oduzete putne isprave zbog navodne mogućnosti bjekstva i skrivanja 6. jula 2017. godine, iako smo sve vrijeme sudskog postupka poznatog kao navodni državni udar, a koji još traje, bili dostupni sudu i tužilaštvu”, tvrde oni.

Kako ističu, nakon dvanaest mjeseci putne isprave su im istekle i omogućeno im je da u redovnoj i zakonom propisanoj proceduri, dobiju nove uz novu odluku da mogu napuštati teritoriju Crne Gore.

“U intervalu od 27. jula do 30. oktobra 2018. godine većina naših putovanja van Crne Gore bila je usmjerena na političke aktivnosti. Tako smo u avgustu imali zvanične sastanke sa predsjednikom Republike Srbije, učešće u PSSE u Strazburu, sastanke sa predstavnicima političkih partija u Rusiji i predstavnicima ruske pravoslavne crkve, a polovinom novembra bilo je predvidjeno i naše učešće na POSP- u u Strazburu. I što je najvažnije, nakon svakog završetka naših međunarodnih obaveza uvijek bi se vratili u  Crnu Goru. Međutim, crnogorski režim nam  30. oktobra ponovo oduzima putne isprave uz apsurdno obrazloženje da smo iste koristili za putovanja, i da zbog toga postoji realna opasnost od našeg bjesktva i skrivanja, i to nakon održanih sto deset ročišta”, objašnjavaju Mandić i Knežević.

Izvor: 

1 komentar

  1. I would like to add that when you do not already have got an insurance policy or else you do not belong to any group insurance, you could well reap the benefits of seeking the aid of a health insurance agent. Self-employed or people with medical conditions ordinarily seek the help of any health insurance agent. Thanks for your article.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com