ZA NJEGA JE ZNALO SAMO PETORO LJUDI! U Jugoslaviji je postojao TAJNI PODZEMNI GRAD, njegova istorija je nevjerovatna - Volim Podgoricu

ZA NJEGA JE ZNALO SAMO PETORO LJUDI! U Jugoslaviji je postojao TAJNI PODZEMNI GRAD, njegova istorija je nevjerovatna

Jedna od najbolje čuvanih tajni bivše Jugoslavije bio je tajni podzemni grad u Malom Zvorniku, poznat pod kodnim imenom Kamena djevojka.

Njegovu izgradnju je 1931. godine naredio kralj Aleksandar Karađorđević, a za postojanje lavirinta tada je znalo svega petoro ljudi.

Prostire se na 5000 kvadratnih metara, ima 75 prostorija te se u njega može smjestiti između 3000 i 5000 ljudi.

Lavirint ispod zemlje kopali su zatvorenici, koje su u njega dovodili i odvodili noću, kako ne bi znali gdje se nalaze. Izgradnja je završena 1934. godine, iste godine kad je u Marseju ubijen kralj Aleksandar. Glavni projektant bio je ruski inženjer čije je ime ostalo tajna.

Ono što je i dalje misterija je kakvu je tačno namjeru s lavirintom imao kralj Aleksandar, jer dokumenti o lavirintu nikad nisu objavljeni. Pretpostavlja se da je plan bio da se lavirint koristi za ratne svrhe, odnosno da bude kraljevo ratno komandno mjesto.

U lavirintu je održana poslednja sjednica vlade Kraljevine Jugoslavije u noći s 9. na 10. aprila 1941. godine, a među političarima koji su se okupili u tajnoj prostoriji bio je i Vladko Maček, koji je stigao iz Zagreba.

Index

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com