“Crna Gora smiruje tenzije na Balkanu” - Volim Podgoricu

“Crna Gora smiruje tenzije na Balkanu”

Crna Gora je neka vrsta regionalnog pomiritelja ona je taj faktor koji utiče na smirivanje evidentnih tenzija na Zapadnom Balkanu i nudi neku vrstu posredničke uloge u brojnim otvorenim regionalnim pitanjima. Zato sam zbunjen zbog poruka koje stižu iz Beograda Crnoj Gori i to nije dobro za dobrosusjedske odnose, kaže u intervjuu Pobjedi Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka i predsjednik Centra za spoljnu politiku. On ističe da, nažalost, jedan dio političke javnosti u Crnoj Gori još uvijek sanja o nekoj vrsti prevaziđenih projekata, zajednica i unija.

On je komentarisao i zašto Srbija s vremena na vrijeme vodi primitivnu kampanju o zemljama regiona kroz tabloide: da li zbog udvaranja biračima ili je posrijedi nešto drugo?

“Jako me čude neki potezi i nije jasno zašto se pažnja na taj način često usmjerava prema susjedima od Hrvatske, preko BiH, Makedonije i Crne Gore to svakako ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima Srbije. Sve to ostavlja dubinske tragove na odnose bez obzira što kreatori javnog mnjenja u našoj zemlji smatraju suprotno dakle, da ostavlja kratkoročne tragove. Upravo ti tragovi stvaraju atmosferu za gajenje neke vrste predrasuda kod značajnijeg dijela javnosti, a to nikako ne vodi ka pomirenju i boljim odnosima u regionu”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima često je zbunjen takvom vrstom poruka koje stižu iz Beograda i to nije dobro za dobrosusjedske odnose Srbije i Crne Gore.

“Jedan dio političke javnosti u Crnoj Gori još uvijek sanja o nekoj vrsti prevaziđenih projekata, zajednica, unija i tako dalje umjesto da insistira da utiče na nosioce javne vlasti da se riješe otvoreni problemi sa Srbijom ukoliko je tom dijelu javnosti stalo da ti odnosi budu što bolji”, smatra on.

Nažalost, napominje Đukanović, poruke koje stižu iz Beograda su i dvosmislene.

“Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova nedavno je pozvao pripadnike srpske zajednice da učestvuju u izvršnoj vlasti što znači da određeni krugovi u Beogradu razmišljaju da je nužno da Srbi prvo prihvate Crnu Goru kao svoju državu. Crna Gora je neka vrsta regionalnog fascilitatora ona je taj faktor koji utiče na smirivanje evidentnih tenzija na Zapadnom Balkanu i nudi neku vrstu posredničke uloge u brojnim otvorenim regionalnim pitanjima, zbog toga zaista iznenađuje. Crnoj Gori se spočitava učešće u Kforu, ona se osuđuje iako je to njena obaveza zbog članstva u NATO, a u zvaničnom Beogradu se govori da Kfor štiti Srbe i srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanja da li će biti proširenja EU, čemu se nadaju zemlje Zapadnog Balkana i koliko je Bregzit usporio proširenje Đukanović je naglasio da ne može da vidi ni jednu drugu opciju osim proširenja jer Balkan je sklon i samodestruktivnosti i destruktivnosti u širem smislu, koja može da ugrozi čitavu Evropu.

“Ukoliko se zaobiđe novi krug proširenja, u tom slučaju perspektiva i regiona i čitavog jugoistoka Evrope neće biti dobra. Kada je u pitanju Bregzit i pored ovih problema koji se trenutno javljaju da li će doći do sporazuma ili neće, bilo bi bolje da do njega dođe. Međutim, evidentno je da će taj proces sljedeće godine morati da se okonča jer se u martu naredne godine navršava dvije godine od pokretanja procedure. Bregzit bi bio jedna dobra šansa za zemlje Zapadnog Balkana, jer bi mogao da uslovi unutrašnju prekompoziciju EU, a samim tim na neki način da jasnije otvori perspektivu članstva za zemlje regiona”, smatra Đukanović.

On je dodao i da je Angela Merkel jedan od evropskih lidera koji je najviše dao doprinosa ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i u svakom slučaju je veoma loša vijest da je ona najavila povlačenje 2021. godine sa mjesta kancelarke.

“Međutim, ukoliko pogledamo politički spektar u Njemačkoj kao vodećoj državi EU, ipak neće doći do drastičnog zaokreta kada je u pitanju politika proširenja EU na Zapadni Balkan i kasnije. Mislim da “Alternativa za Njemačku” neće blokirati novi proces proširenja. Mislim da će se Hrišćansko demokratska unija konsolidovati i da će i dalje ostati vodeća politička partija u Njemačkoj i da će njen odnos prema proširenju biti nepromijenjen”, rekao je Đukanović.
Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com