Home / NOVOSTI / Društvo / Iz lektire izbačena djela Desanke Maksimović, Šantića, Ćopića, Jesenjina… djeca sad čitaju “Gospodara prstenova” i “Hari Potera”

Iz lektire izbačena djela Desanke Maksimović, Šantića, Ćopića, Jesenjina… djeca sad čitaju “Gospodara prstenova” i “Hari Potera”

“Krvava bajka” Desanke Maksimović i “Ala je lep ovaj svet” Jovana Jovanovića Zmaja samo su neki od naslova sa dugog spiska koja djeca u osnovnim školama u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju, ali su za čitanje predloženi “Gospodar prstenova” i “Hari Poter”.

Za osnovce više nisu obavezni ni čuvena pjesma “O, klasje moje” Alekse Šantića, zatim “Ribarčeta san” Branka Radičevića, kratka priča “Bobilj i druškan” Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića “Daleko je sunce”.

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora “Tim Lavlje srce” Čeda Vukovića i “Mali pirat” Antona Staničića.

Iz Zavoda za školstvo navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi “Oktoih” Natalija Abramović rekla je za TV “Vijesti” da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere.

Program je u lektiru donio i neka popularna djela savremene svjetske književnosti poput “Gospodara prstenova” i “Harija Potera”.

– Zašto i mi djeci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih djela savremene književnosti gdje su djeca u cijelom svijetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom – kaže Abramovićeva.

Ministar prosvjete Damir Šehović je prije desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetska vrijednost književnog djela, primjerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih djela nacionalne i svjetske književnosti.

U program su, u međuvremenu, ušli Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

Check Also

Kurc pozvao na radni doručak premijere zemalja Zapadnog Balkana: Dolaze Marković, Brnabić, Rama, Zvizdić i Haradinaj

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

One comment

  1. Još mlo pa će djeca morat po nastavnom planu ić u džamiju.
    A kako li se to zove ministar prosvjete>> sve jasno ka dan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *