Umjesto himne „Oj svijetla majska zoro“, pjevaće se ,,Oj junaštva svijetla zoro“ - Volim Podgoricu

Umjesto himne „Oj svijetla majska zoro“, pjevaće se ,,Oj junaštva svijetla zoro“

Centralni skup „Pokoljenja djela sude“ kojim se sjutra veče u budvanskom Mediteranskom sportskom centru proslavlja, po tim tumačenjima, stotinu godina od kada je srpska vojska oslobodila Budvu i Boku, te se ujedinili u novonastalu državu, neće otvoriti zvanična crnogorska himna „Oj svijetla majska zoro“, već će izvorna pjevačica Danica Crnogorčević otpjevati „ originalnu verziju – Oj junaštva svijetla zoro“.

Organizatori okupljeni u Srpski narod Boke, koji se imenuje kao organizator četiri skupa u Kotoru, Herceg Novom, Budvi i Grblju, kazali su „Vijestima“ da je riječ o „izvornoj himni, koju je kasnije preradio Sekula Drljević” te da će se samo ta verzija čuti na skupu.

Na najvećem skupu srpskog naroda na primorju, kako najavljuju organizatori, na koji se očekuje dolazak više od tri hiljade ljudi, beogradska glumica Ivana Žigon otpjevaće tradicionalnu crnogorsku himnu „Onamo namo“, koju je napisao kralj Nikola, ali te večeri, neće biti intonirana i zvanična himna Srbije „ Bože pravde“, kako se počelo spekulisati poslednjih dana.

Skup će otvoriti protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić – arhijerejski namjesnik bokokotorski, a govor će, kako su „Vijesti“ objavile održati i nekadašnji lider jedinstvenog DPS Momir Bulatović.

U ime domaćina skupu će se obratiti i budući gradonačelnik Budve, lider budvanskog Demokratskog fronta Marko Bato Carević, koji od naredne godine treba da preuzme tu poziciju.

Nakon što mu je ulazak u Crnu Goru nezvanično zabranjen, srpski akademik Matija Bećković obratiće se video linkom, dok je poznati režiser Emir Kusturica, dolazak otkazao zbog, kako je naveo, obaveza.

U programu će učestvovati i srbijanski glumac Vuk Kostić, a planiran je i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je tog dana u Beogradu na Saboru SPC-a.

Proslava počinje večeras u Herceg Novom, gdje će u manastiru Savina biti služen parastos bokeljskim dobrovoljcima poginulim u vojskama Srbije i Crne Gore, kao i vojnicima stradalim u američkoj vojsci.

Obilježavanje se nastavlja u Kotoru svečanom akademijom, a program se završava se 11. novembra u Grblju gdje će u manastiru Podlastva biti sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulima u ratovima 1912 – 1913. i svjetskom ratu 1914 – 1918, kao i izložba fotografija “Tamo daleko”, na kojoj je trebalo da govori profesor Aleksandar Raković, kome je takođe ulazak u Crnu Goru zabranjen

Vijesti

1 komentar

  1. I just could not go away your site prior to suggesting that I really loved the usual info an individual supply in your visitors? Is gonna be again incessantly to check up on new posts.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com