NEMA EPIDEMIJE: 3.137 obolijelih od varičele u ovoj godini - Volim Podgoricu

NEMA EPIDEMIJE: 3.137 obolijelih od varičele u ovoj godini

U Crnoj Gori do sada je registrovano 3.137 slučajeva obolijevanja od varičele, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje. Iako su mediji objavili da je u hercegnovskoj opštini proglašena epidemija sa 322 oboljelih, to su Institutu demantovali saopštenjem u kojem navode da je u novskoj opštini u posljednja tri mjeseca bilo 292 oboljelih, kao i da epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja.

U Crnoj Gori je od početka godine do 5. novembra evidentirano 3.137 slučajeva obolijevanja od varičele, što je, kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje za 633 pacijenta više u odnosu na isti period prošle godine, pišu Dnevne novine.

Kada je u pitanju konkretno Herceg Novi gdje je, prema pisanju medija još 11. oktobra proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, iz Instituta za javno zdravlje navode da je broj registrovanih slučajeva u novskoj opštini u posljednja tri mjeseca iznosio ukupno 292, odnosno u avgustu 15, u septembru 53 i u oktobru 224 slučaja obolijevanja od varičele. Ove brojke su, kako su kazali, iziskivale “nešto intenzivniju lokalnu transmisiju virusa ove u odnosu na prethodnu godinu”.

“Na osnovu podataka iz registra prijavljenih zaraznih bolesti Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je do 5. novembra ukupan broj registrovanih slučajeva varičele iznosio 3.137, što je nešto veći broj od broja oboljelih u istom periodu prošle godine, kada je evidentirano 2.504 slučaja. Ove godine broj registrovanih slučajeva varičele u Herceg Novom je u posljednja tri mjeseca iznosio ukupno 292 slučaja, što je ukazalo na nešto intenzivniju lokalnu transmisiju virusa ove u odnosu na prethodnu godinu. Ova činjenica nije neuobičajena već naprotiv u skladu je sa dugoročnim trendovima kretanja obolijevanja od varičele: izraženija masovnost na svakih par godina usljed povećanja broja osjetljivih osoba obično rođenjem”, tvrde u Institutu.

U proteklih deset godina na teritoriji Crne Gore broj oboljelih od varičele se, dodaju, kretao u rasponu od 2.083 registrovana slučaja u 2010. godini do 6.057 slučajeva registrovanih u 2016, pri čemu se svake godine u prosjeku prijavi oko pet lokalnih epidemija masovnijeg obolijevanja u lokalnoj zajednici.

Objašnjavajući situaciju u Herceg Novom, odakle su juče stigle vijesti da je u Domu zdravlja do sada prijavljeno 322 oboljela, te da prosvjetni radnici i vaspitači navode da nikada nije bilo više mališana i đaka odsutno zbog boginja, ali i da među oboljelima ima odraslih, iz Instituta napominju da je epidemija po definiciji pojava poremećaja zdravlja u broju koji je veći od uobičajenog za određenu populaciju i period.

Prijava, odnosno registrovanje epidemije, kažu, podrazumijeva prijavljivanje većeg obolijevanja na određenoj teritoriji od očekivanog i to od strane lokalno nadležne epidemiološke službe. Proglašenje epidemije zarazne bolesti je, kažu drugačiji pojam od prijavljivanja i on se odnosi na pojedine situacije koje iziskuju viši stepen angažovanosti zdravstvene službe obično u situacijama kada su neophodne dodatne mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

“Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, epidemiju neke bolesti proglašava Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje i to ne za svaku epidemiju, već samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su od većeg javno zdravstvenog i epidemiološkog značaja, odnosno kada postoje masovna pojava teških oblika zaraznih bolesti i/ili smrtnih ishoda od zarazne bolesti, uz opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica ili međunarodnog širenja bolesti što nije slučaj sa varičelom”, poručili su iz Instituta.

Dnevne novine

1 komentar

  1. There are various agencies which deals with evidences located at a crime scene. Police use it for investigation, prosecuting attorney presents it before court of law as well as a forensic science technician analyzes evidences thoroughly to help other agencies in criminal procedure. A forensic science technician conducts comprehensive chemical and physical study of evidence submitted by a law enforcement agency

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com