Banke tražile brisanje podataka o kamatnim stopama - Volim Podgoricu

Banke tražile brisanje podataka o kamatnim stopama

Neke banke su tražile brisanje podataka o visini kamatnih stopa po pojedinačnom plasmanu iz Izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda, što im Centralna banka nije dozvolila, saopštili su Pobjedi iz Centralne banke.

Iz CBCG nijesu odgovorili koje su banke tražile povratak korak nazad u odnosu na sadašnje stanje jer ih u tome  sprečava zakon.

Bankari su ovaj zahtjev “pravdali” time da ne žele transparentnost ovih podataka, odnosno da podaci o visini kamatne stope za plasmane klijenata ne treba da budu dostupni drugim kreditorima. CBCG to nije dozvolila jer bi to bio korak nazad u odnosu na sadašnje stanje i odlučila je da se svaka banka transparentno prikaže po kamatnim stopama.

Po posljednjim podacima CBCG prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u avgustu bila je 6,42 odsto, a nominalna 5,82 odsto. Efektivna stopa na novoodobrene kredite bila je 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto. Efektivna kamata MFI je bila čak 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto, a na novoodobrene 25,29 odnosno 21,15 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite takođe u avgustu je bila 0,55 odsto.

Poslovne banke mjesečno dostavljaju Kreditnom registru CBCG podatke o visini kamatnih stopa za sve plasmane pojedinačno. Transparentnost kamatnih stopa se odnosi na izvještaj o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investicionorazvojnog fonda, koje banke koriste za procjenu kreditnog rizika prilikom odobravanja novog plasmana i praćenja klijenta tokom perioda otplate kredita, a koji sadrži podatke o visini nominalne i efektivne kamatne stope za svaki plasman pojedinačno.

Centralna banka smatra da se ovom tranparentnošću u okviru bankarskog sistema podstiče konkurencija na tržištu, koja može rezultirati smanjenjem postojećih kamatnih stopa, kao posljedica proaktivne kamatne politike banaka, nudeći klijentima povoljnije kamatne stope u odnosu na konkurenciju. Transparentnost po ovom osnovu već postoji objasnili su iz CBCG.

Na pitanje da li ima banaka koje imaju manju transparentnost, iz CBCG su odgovorili da su sve banke transparentne u objavljivanju kamatnih stopa po propisima Centralne banke.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com