DANAS JE MITROVDAN: Slavimo Svetog velikomučenika Dimitrija, a ovo je najpoznatije vjerovanje vezano za ovaj dan! - Volim Podgoricu

DANAS JE MITROVDAN: Slavimo Svetog velikomučenika Dimitrija, a ovo je najpoznatije vjerovanje vezano za ovaj dan!

Pravoslavna crkva danas slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge  porodice propovjedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo tijelo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni liječili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdijelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U našem narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mjestima. Kako kažu narodna vjerovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

 

(Volim Podgoricu/Kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com