KAD PODGORIČANIN IZNENADI RODITELJE: Bili su u šoku kad su saznali ko mu je kum! - Volim Podgoricu

KAD PODGORIČANIN IZNENADI RODITELJE: Bili su u šoku kad su saznali ko mu je kum!

Počasno mjesto u svečanom ritualu sklapanja braka i izgovaranju sudbonosnog “da” imaju kum i kuma. S obzirom da “kuma nije dugme” koje se lako skine i zašije drugo, i da je “Bog na nebu, a kum na zemlji” onda su vrlo jasna tradicionalna pravila koja su uspostavljena na našim prostorima. Ali, šta se dogodi kad jedna stogo patrijarhalna i jedna relativno liberalna porodica sazna da na vjenčanju – crkvenom i opštinskom, u korak sa mladencima šetaju dvije kume ili dva kuma? Odgovor na pitanje imaju Milutin i Katarina, i Uglješa i Ana.

Milutin i Katarina su se upoznali prije 15 godina preko Milutinove zajedničke drugarice Vesne. Prije dva mjeseca su pred Bogom i ljudima rekli “da”, majke su plakale, očevi su bili ponosni jer su im djeca povukla ispravne poteze u životu, ali postojao je jedan “mali” problem, barem kad je Milutinova porodica u pitanju. Naime, odrastao je u strogo patrijarhalnoj porodici u Podgorici i njegov otac, a ni majka nisu bili srećni kad su čuli da će njegov kum, zapravo biti kuma.

“Vesna nas je upoznala, proveli smo čitavo djetinjstvo i odraslo doba zajedno. Ako se već bira neko ko će da bude duhovni otac ili majka tvojoj deci ili svjedok tvojoj ljubavi, meni je bilo logično da izaberem onoga ko je meni najdraži”.

“Otac je još uvijek ljut. Prijetio je da neće doći na vjenčanje jer se brukam pred ljudima. Kako sam ja izabrao ženu za kuma. Vesna je moj kum i moj brat. Meni je važno da me je moja supruga podržala, sa njom sam u braku, sa roditeljima sam davno raskinuo”.

U srećnom epilogu otac je došao, majka nije željela da propusti događaj, a kuma Vesna je bila glavna atrakcija na svadbi.

U drugom uglu ringa su Uglješa i Ana. Ista priča, manje porodične frke i Anin drug i kum Milan je imao smisla za humor kad mu je ponudila da joj bude kum.

“Stalno je pričao kako će doći u haljini koja će biti spektakularnija nego moja vjenčanica. Poznajući ga, plašila sam se da će stvarno doći u haljini. Ali, sam se potajno nadala da će to da uradi jer to bi bio najbolji trenutak na svadbi. Na kraju je došao u roze odijelu da se zna da je moja kuma. Baba i deda su se pitali ko je bio flamingo sa svijećom u ruci u crkvi”.

Ana kaže da kume nije bilo ni na radaru jer je Milan jedna od najvažnijih osoba u njenom životu. Roditelji nisu bili iznenađeni jer na druga njihove ćerke gledaju kao člana porodice.

Kad podvučemo crtu svako je izabrao onoga ko mu je srcu drag i koga želi za kuma ili kumu. Najbitnije da su se dobro proveli, a roditelji, pa ko je još uspio da udovolji roditeljima i njihovim željama.

Volim Podgoricu/Blic

1 komentar

  1. There are incredibly many details like that to consider. That is the great indicate retrieve. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly you can find questions including the one you bring up where the most significant thing will probably be employed in honest good faith. I don?t determine if guidelines have emerged about things like that, but I know that your chosen job is clearly labeled as a fair game. Both children notice the impact of just a moment’s pleasure, through-out their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com