SRBIJA POKAZALA SNAGU (FOTO) - Volim Podgoricu

SRBIJA POKAZALA SNAGU (FOTO)

Srbija održava danas velike vojne vježbe kojima obilježava sto godina od završetka Prvog svjetskog rata i, kako izgleda, pokazuje silu u jeku jačanja tenzija oko Kosova, piše danas agencija Asošiejted pres (AP).

FOTO: Beta/AP

Agencija navodi da manevri sa bojevom municijom nazvani “Vijek Pobjednika” uključuju 8.000 vojnika, 100 tenkova i lovce Mig-29 nabavljene iz Rusije.

Tenzije su nedavno porasle u regionu gdje se Srbija i Kosovo uzajamno optužuju da podrivaju napore za pomirenje poslije rata 1998-99 koji je završen intervencijom NATO, navodi AP i podsjeća da je ta bivša srpska provincija proglasila nezavisnost 2008. godine koju Beograd ne priznaje.

FOTO: Beta/AP

Srpski zvaničnici su posebno zabrinuti zbog planova kosovskog albanskog rukovodstva da transformišu bezbjednosne snage u redovnu vojsku, i Srbija je upozorila da će preduzeti mjere, koje nije navela, da spriječi taj potez i “zaštiti” srpsku manjinu na Kosovu, navodi AP.

FOTO: Beta/AP

Kako piše AP, Srbija je uz podršku svog saveznika Rusije, nedavno povećala zveckanje oružjem oko Kosova uključujući podizanje borbene gotovosti svoje vojske oko niza manjih incidenata.

“Srpska vojna intervencija na Kosovu izazvala bi direktan sukob s mirovnim snagama NATO koje su tamo stacionirane”, navodi AP.

Agencija navodi riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao vojnoj vježbi, da će Srbija ojačati svoje ofanzivne snage novom opremom, uključujući helikoptere, borbene tenkove iz Rusije, njih trideset, i dronove iz Kine, kao i njegovu izjavu da Srbija dramatično jača svoju vojsku i da se niko u regionu ne može s njom porediti izuzev možda Rumunije.

FOTO: Beta/AP

Srbija se često pogrešno optužuje da je počela Prvi svjetski rat kada je tinejdžer, srpski nacionalista Gavrilo Princip ubio Austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. čime je pokrenut niz događaja koji su na kraju doveli do rata, piše AP.

FOTO: Beta/AP

Agencija ukazuje da je Srbija izgubila oko polovinu svog muškog stanovništva u četvorogodišnjem ratu, uključujući 130.000 vojnika u nizu bitaka na Balkanu protiv mnogo jačeg neprijatelja. Srpski gubici se smatraju najtežim među evropskim zemljama, a u odnosu na broj stanovnika.

BETA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com