OVO SE TIČE SVAKOG GRAĐANINA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Ne treba vam više pasoš za rad u Njemačkoj, stupa novi zakon! - Volim Podgoricu

OVO SE TIČE SVAKOG GRAĐANINA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Ne treba vam više pasoš za rad u Njemačkoj, stupa novi zakon!

Građani država koje nisu u EU u koje spadaju i države Zapadnog Balkana, u koje opet spada i Crna Gora, mogu raditi u Njemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad.

Postoje ograničena i neograničena dozvola za radi, ali postoji i “Plava Karta EU”.

Uslov da građanin Crne Gore dobije dozvolu za rad jeste da ima pasoš i ne smije da pripada grupi onih ljudi kojima je odbijen zahtjev za azil.

Druga stvar koju ta osoba treba da uradi jeste da ima dovoljno sredstava za život tj. da ima novac u banci, posao sa nekom normalnom platom ili da neko iz Njemačke garantuje za njega.

Takav građanin Crne Gore ne može otići u Njemačku i da tamo traži socijalnu pomoć ili pomoć za nezaposlene. Znači te stvari su samo garancije koje bi trebale da obezbjede interese Nemačke.

Angela Merkel
Angela Merkelfoto: AP

Ono što ne piše u tim pravilima jeste da osim ove cijele papirologije, takav građanin koji se odluči da ode da radi u Nemačku, mora da ima određene kvalifikacije i da što bolje poznaje Njemački jezik.

E sad, svako ko traži posao u Njemačkoj može zatražiti i “Vizu za traženje posla”. Tu vizu traži u ambasadi ili konzulatu Njemačke. Međutim, ni to nije garant da možete da radite.

Prvo morate da pronađete radno mjesto, a zatim podnosite i zahtjev za dobijanje dozvole boravka radi zapošljavanja.

To su zvanične informacije i ono što je provjerena činjenica… za sada.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com