Potpredsjednik Simović u Rožajama obišao preduzeće “Interfood”: Spoj darova prirode, preduzetničke energije i Vladine podrške - Volim Podgoricu

Potpredsjednik Simović u Rožajama obišao preduzeće “Interfood”: Spoj darova prirode, preduzetničke energije i Vladine podrške

 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, nakon posjete Bijelom Polju, posjetio je Rožaje, gdje je obišao preduzeće  “INTERFOOD 35” koje je u ovoj godini uspješno realizovalo investiciju podržanu kroz IPARD program.

Preduzeće “Interfood 35” d.o.o Rožaje osnovano je prije 11 godina i bavi se otkupom,  preradom i izvozom šumskih plodova, sa područja Crne Gore, uglavnom sjevera. Kompanija je tokom prethodnih godina, uz podršku kroz programe i projekte sa nivoa države, među kojima i posljednji IPARD, povećala i modernizovala proizvodnju, značajno povećala izvoz pečurki, borovnica, malina, jagoda i drugih plodova, a broj radnika dostigao je više od 130, stalno i sezonski zapošljenih.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović ocijenio je da ovo preduzeće predstavlja spoj darova prirode, preduzetničke energije i Vladine podrške.

“Slika govori mnogo više od riječi. Pogoni su puni proizvoda, i sirovine i gotovih prozvoda, a ono što je najvažnije vidjeli smo pune pogone zaposlenih. U najkraćem, Interfoood je idealan spoj darova prirode, ne samo Rožaja, nego i cijelog sjevera, zatim preduzetničke energije mendžmenta i vlasnika preduzeća i Vladine kontinuirane podrške. U sinergiji ova tri bitna elementa možemo da konstatujemo da imamo uspješan privredni subjekt. To je subjekt koji će u ovoj godini da izveze proizvode u vrijednosti od 3 miliona eura i to na zahtjevno evropsko tržište, od Švajcarske, Španije, Italije, Francuske, Njemačke do Kipra i drugih zemalja”, kazao je Simović.

Prema riječima Simovića, ovakve posjete imaju i poseban značaj za rješavanje daljih izazova. “Čuli smo i određene sugestije od mendažmenta predzeća. Ne samo da smo čuli, nego ćemo se pobrinuti da se u narednom periodu obezbijedi bolja komunikacija sa udruženjima i berača i proizvođača, da sjednemo za isti sto i dogovorimo kako da očuvamo prirodne resruse, da ga valorizujemo, a ne uništimo, kako da to organizujemo na vrijeme i kvalitetno, kako bi svi u lancu imali sigurnost i značajan izvor prihoda za sebe i svoje porodice”, kazao je Simović.

dav

On je kazao da je ohrabren pozitivnim iskoracima koji se vide na terenu i da će Vlada nastaviti sa projektima razvoja, “projektima koji znače nova radna mjesta, stvaranje nove vrijednosti i koji znače neke nove izvozne potencijale ili supstituciju uvoza”.

Govoreći o razvoju preduzeća od osnivanja i izazovima sa kojima su se suočavali, direktor preduzeća Interfood – a Božo Bulatović posebno je istakao značaj korišćenja IPARD sredstava podrške sa kojima su uspjeli da unaprijede kapacitete i zaokruže cjelinu. Nakon svih investicija postigli su kapacitet koji je zadovoljavao ovogodišnju ponudu šumskih prlodova sa sjevera, te su otkupili 180 tona vrgnja, 45 tona lisičake i suvog smrčka, desetine tona jagode, 158 tona maline i 260 tona borovnice, što se sada prerađuje.

On je posebno izrazio zahvalnost prema potpredsjedniku Simoviću, čije angažovanje kao resornog ministra, im je, kako je kazao, dalo vjetar u leđa.

 

Predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković kazao je da je Interfood preduzeće koje je na pravi način uspjelo da iskoristi potencijale ovog kraja. Cilj lokalne samouprave, kako je kazao, jeste da u narednom periodu u saradnji sa Vladom i Ministarstvom poljoprivrede podstakne dalji razvoj preduzetništva u ovoj oblasti, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i razvoja rožajskog kraja.

 

 

 

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com