UBISTVO BORETE I ZEČEVIĆA: Vuković novom metodom pronašao trag dlana Vasilija Rafailovića - Volim Podgoricu

UBISTVO BORETE I ZEČEVIĆA: Vuković novom metodom pronašao trag dlana Vasilija Rafailovića

Bočni otisak dlana, izuzet tokom uviđaja nakon ubistva Đorđa Borete i Dragana Zečevića, navodno pripada optuženom za njihovo ubistvo Vasiliju Rafailoviću, kazao je juče vještak daktiloskopske struke Ivan Vukotić prilikom svjedočenja u Višem sudu.

Riječ je o novom tragu – papilarnim linijama bočnog dlana lijeve ruke, koji je Vukotić je identifikovao pomoću novog AFIS sistema.

Na suđenju nije saopšteno odakle potiče ovaj trag. Saopšteno je da je trag izuzet sa mjesta uviđaja nakon ubistva sedmog decembra 2016. ispred lokala “Trofej”.

Vještak se o dopunskom vještačenju i tragu označenom “1/5”, koji je identifikovao, izjašnjavao juče pred Specijalnim vijećem sudije Biljane Uskoković u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja.

Prema optužnici, Rafailović je direktni izvršilac ubistva, a tog dana na motociklu ga je navodno vozio Ratko Vušović i njima se sudi u odsustvu.

Branioci okrivljenog Rafailovića, advokati Vladimir Horović i Dragan Mitrić, predložili su da Vukotić ponudi dokaz svog vještačenja u vidu fotodokumentacije.

On je naveo da se ona izrađuje samo po naredbi suda. Vijeće sudije Uskoković je naredilo da se, osim za ovo, Višem sudu dostavi fotodokumentacija za sva daktiloskopska vještačenja.

Specijalni tužilac Saša Čađenović predložio je da se kao dokaz pročita Vukotićevo dopunsko vještačenje iz oktobra 2018., godine, a koje nije bilo urađenio u vrijeme kada je optužnica potvrđena. Odbrana i okrivljeni nisu se protivili da se sprovede kao dokaz dopunsko vještačenje.

Vještak je objasnio da se novi trag nije mogao identifikovati komparativnim poređenjem podataka u starom AFIS sistemu, jer je, tvrdi, stari sistem imao loše softversko rješenje. Primjenom novog AFIS sistema koji je postao operativan od februara 2017. godine, trag je identifikovao i označio da pripada Rafailoviću.

Vještak je, odgovarajući na pitanja advokata odbrane, pojasnio da za četiri traga papilanih linija označenih kao 1/3, 1/5, 1/6 i 1/7, izuzetih sa lica mjesta, postoji zapisnik kriminalističkog tehničara Aleksandra Čabarkape, nakon čega su dostavljeni Forenzičkom centru u Danilovgradu.

“U Forenzičkom centru mi nismo dobili uzorke tragova sa lica mjesta, već samo folije tragova papilarnih linija. Ove folije se skeniraju preko skenera, a zatim ih na osnovu znanja, obrađujemo, i pustimo kroz AFIS sistem registrovanih lica u Crnoj Gori”, kazao je Vukotić.

Dodao je da u Crnoj Gori predviđeno da svaki počinilac krivičnog djela daktiloskopski se obradi, da se od njega uzmu otisci prstiju, te otisci lijevog i desnog dlana i to se nalazi u bazi podataka. Pojasnio je da taj sistem funkcioniše tako što se trag obilježava, a zatim se pretražuje kroz AFIS sistem baze podataka.

Odgovarajući na pitanja advokata Mitrića, vještak je naveo da se njegovo vještačenje može provjeriti od strane stručnog lica. Dodao je da se na osnovu 12 i više karakterističnih poklapanja, donosi konačna odluka kome trag pripada. Suđenje se nastavlja 26. novembra.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com