Za dvije godine 15 napada na ljekare - Volim Podgoricu

Za dvije godine 15 napada na ljekare

U protekle dvije godine u javnim zdravstvenim ustanovama evidentirano je preko 15 slučajeva fizičkih napada na ljekare i medicinsko osoblje, što treba da zabrine Ministarstvo zdravlja i druge državne institucije, smatraju iz dva sindikata zdravstva i doktora medicine.

Samo su tokom prošle sedmice zabilježena dva napada na bijeli mantil prilikom rada na terenu u kući gdje je vršila pregled pacijenta napadnuta je doktorka Zavoda za hitnu pomoć iz Rožaja A.D.Ć., dok je ginekologu Predragu Jovoviću, koji radi u cetinjskoj bolnici, za pola godine drugi put zapaljeno auto u Podgorici.

Predsjednica Sindikata zdravstva Biljana Krivokapić kazala je za Dan da je spisak napada na njene kolege znatno veći, ali da je samo dio njih objelodanjen u javnosti.

Ona objašnjava da se sve češće susreću sa pacijenatima koji su sve nervozniji zbog svog stanja.

“Moramo tražiti način kako da se zaštitimo od fizičkog nasilja. Nama treba neko ko će odmah reagovati u situaciji kada doživimo napade, ko će reagovati prema institucijama. Imamo situaciju da rodbina često izaziva incidente jer želi da im se član porodice odmah pregleda i izliječi. Nemaju strpljenja iako ljekari nekome drugome već možda spasavaju život. Poseban problem su nam i građani u alkoholisanom stanju i pod dejstvom droga. Imamo fizičke atake vrlo često na srednje osoblje i na ljekare. Naš predlog je bio da sve ustanove gdje je prijem pacijenata imaju obezbjeđenje”, kazala je Krivokapićeva.

Neke ustanove su, kako dodaje,  uvele obezbjeđenje dok su druge modenizovale ulazak u bolnice i on je dozvoljen samo pacijentima u određenom dijelu dana.

“U psihijatrijskoj bolnici obezbjeđenje se plaća iz sredstava ustanove, iako su tamo oboljeli od psihičkih oboljenja, pa dolazi do fizičkog nasilja. Postavlja se pitanje da li takva bolnica mora da ima drugi oblik zaštite i zbrinjavanja. Mislim da bi Ministarstvo zdravlja trebalo da napravi plan sa upravama ustanova da se zaštite ljekari od nasrtaja”,  ističe Krivokapićeva.

Najavila je da će tražiti od Ministarstva zdravlja da se zaštiti ljekari, posebno mlade kolege iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji su najčešće na udaru.

“Moraju se naći sredstva za zaštitu kolega, to valjda država treba da prepozna i omogući kolegama da imaju bolje uslove za liječenje”,  kaže Krivokapićeva.

Iz Sindikata doktora medicine Rožaje saopšteno je da je doktorka rožajske Hitne medicinske službe A.D.Ć. u noći između četvrtka i petka, napadnuta na radnom mjestu.

Nju je, kako navode, u alkoholisanom stanju napao pojedinac dok je u njegovoj kući pokušavala sa ekipom da ukaže prvu pomoć osobi zbog koje je pozvana.

Iz rožajskog sindikata oštro su osudili napad i pozvali državu da zaštiti sve zapsolene u zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore.

DAN

80 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com