Performans trans osoba u Podgorici: “Majka mi govori da sramotim porodicu…” - Volim Podgoricu

Performans trans osoba u Podgorici: “Majka mi govori da sramotim porodicu…”

“Trans osobe koje poznajem su u životu bile vrijeđane, odbačene, osuđivane i pretučene”, “Jedva čekam da se odselim iz kuće zbog nasilja koje doživljavam”, “Sistem ne prepoznaje moje postojanje”, “Majka mi govori da sramotim porodicu…”, samo su neke od poruka kojima je deset trans osoba, mahom mladih, pokazalo sa čime se suočavaju u svakodnevnom životu.

Performans “Maske” je organizovan povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije, kojim se svake godine odaje počast svim transrodnim i rodno varijantnim osobama koje su stradale zbog svog rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja.

Iz “Spektre” podsjećaju da je tokom 2017. u svijeti ubijeno 325 transrodnih osoba.

Aktivisti te organizacije skreću paćnju na posljedice koje ostavljaju predrasude prema trans osobama u društvu, a koje rezultiraju fizičkim, psihičkim i seksualnim nasiljem, kao i diskriminacijom i neprepoznavanjem kako u društvu, tako i u sistemu i unutar institucija.

Podsjećaju i da se u Crnoj Gori, transrodne osobe i dalje podvrgavaju sterilizaciji, kako bi mogli da pristupe pravu na pravno prepoznavanje roda i promijene oznaku pola u dokumentima.

“I dalje, nemamo pravo nad svojim tijelima, naša privatnost je često ugrožena, a naša prava prekršena”, navode iz “Spektre”.

(Vijesti)

1 komentar

  1. I’m impressed, I must say. Truly rarely do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you might have hit the nail about the head. Your concept is outstanding; the problem is something which too few people are speaking intelligently about. We are happy which i found this around my look for something regarding this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com