Bjeloglavi sup pušten na slobodu u Hrvatskoj, pa ubijen u Crnoj Gori (FOTO) - Volim Podgoricu

Bjeloglavi sup pušten na slobodu u Hrvatskoj, pa ubijen u Crnoj Gori (FOTO)

Centar za oporavak za bjeloglave supove na Cresu u srijedu je na Fejsbuku objavio kako je bjeloglavi sup Perun, koji je pušten na slobodu prije nepuna dva mjeseca vrlo vjerovatno ustrijeljen prije par dana u Crnoj Gori.

Naime, supovi se iz Centra na slobodu puštaju s GPS odašiljačem koji centru javlja geolokacijske podatke o kretanju ptice. Prema tim podacima, sup je provodio vrijeme po kvarnerskim ostrvima: Cresu, Lošinju, Krku, Plavniku, Prviću, Svetom Grguru i Rabu, često posećujući poznata gnjezdilišta supova na ostrvskim liticama.

U društvu drugog supa po imenu Jadran, Perun je krenuo put juga preko ostrva Paga, i dalje uz dalmatinsku obalu pa se zaustavio kod solane Ulcinj u Crnoj Gori.

Kako su objavili iz Centra za oporavak u Bijelom, lokacija zaustavljanja supa ih je zabrinula s obzirom na to da je područje ulcinjske solane poznato po izraženom krivolovu na ptice.

PRONAĐENO PERJE SUPA I ODBAČENA PATRONA LOVAČKE SAČMARICE

Upravo zato Udruženje BIOM, s kojom hrvatski Centar sarađuje, obavestilo je kolege iz Udruženja Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore kao Birdlife partnera kako bi provjerili lokaciju bjeloglavog supa na terenu. Perun je nađen na lokaciji pa mu je u blizini ostavljena čak i hrana kako bi smogao snage za dalji put k jugu.

Nažalost, u sledećem izlasku na teren sup nije više primjećen, a i GPS odašiljač prestao je da šalje podatke o kretanju ptice.

Kolege iz Crne Gore pretražile su šire područje ulcinjske solane i pronašli su perje supa i uz njega odbačenu patronu lovačke puške sačmarice koja se koristi u lovu na ptice.

(Index.Hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com