U Crnoj Gori nema prijavljenih slučajeva tumora izazvanih ljekovima - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori nema prijavljenih slučajeva tumora izazvanih ljekovima

Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) je  u saradnji sa predstavnicima proizvođača ljekova koji sadrže hidrohlortiazid, proslijedila svim relevantnim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori najnovije informacije o bezbjednosti primjene ljekova koji sadrže hidrohlortiazid. Iz te Agencije navode da nisu primili nijednu prijavu na sumnje na karcinom kože povezan sa primjenom hidrohlortizaida.

Ljekovi koji sadrže hidrohlortiazid se nalaze u prometu u Crnoj Gori i u značajnoj se mjeri, kao i u zemljama okruženja i zemljama Evropske unije koriste u terapiji povišenog krvnog pritiska, srčanih, hepatičkih i nefrogenih otoka, odnosno hronične srčane slabosti.

“Farmakoepidemiološka istraživanja, sprovedena u Danskoj, su pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih malignih tumora kože (NMSC – non melanoma skin cancer) – bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom, kod izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortiazida”, navodi se u saopštenju CALIMS-a.

Kako se dodajeu tekstu potrebno je da se pacijenti koji uzimaju hidrohlortiazid, bilo sam, ili u kombinaciji sa drugim ljekovima, obavijeste o riziku od nemelanomskih malignih tumora kože od strane ljekara koji su im propisali ovu terapiju, te da im se savjetuje da redovno kontrolišu kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promjena već postojećih, kao i da prijave sve sumnjive promjene na koži.

Sumnjive lezije kože moraju se odmah pregledati, što potencijalno uključuje histološki pregled uzorka biopsije.

Kako je saopšteno iz CALIMS-a pacijentima treba da se savjetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svijetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja sunčevoj svijetlosti i UV zracima, kako bi se rizik od raka kože sveo na minimum. “Potrebno je da se pažljivo razmotri upotreba hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali rak kože”.

“Na kraju, bitno je istaći da ni u jednoj zemlji u kojoj se nalaze u prometu ljekovi koji sadrže hidrohlortiazid, u svijetlu najnovijih bezbjednosnih informacija, nije donijeta odluka o njegovom povlačenju iz prometa. Odnos koristi od primjene ovih ljekova i rizika od ispoljavanja neželjenih dejstava je i dalje pozitivan, imajući u vidu ozbiljnost indikacija u kojima se ovaj lijek primjenjuje. Pacijenti koji su na terapiji ovim ljekovima ne smiju prekidati terapiju bez konsultacije sa ljekarima – propisivačima ovog lijeka, koji će spram informacija koje su im proslijeđene od strane CALIMS, a imajući u vidu individualne karakteristike pacijenta, donijeti odluku o daljem liječenju”, navodi se u saopštenju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com