ŠTA SA SLAVSKOM SVIJEĆOM POSLE SLAVE? Svi griješe, a postoji samo jedno pravilo! Ovo su običaji koje treba da poštujete - Volim Podgoricu

ŠTA SA SLAVSKOM SVIJEĆOM POSLE SLAVE? Svi griješe, a postoji samo jedno pravilo! Ovo su običaji koje treba da poštujete

Slavljenje krsne slave je ostala jedina neprekinuta tradicija u nasem narodu od vremena pokrštavanja do danas.

Mnogo je štošta promijenjeno u narodnom životu i običajima, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda. Slavia se sava u najslavnijim danima svoje istorije, ali isto tako i u toku petovjekovnog robovanja pod Turcima.

Prije primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo.

Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamijenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava.

Za slavu se kupuje po mogućstvu svijeća od pravog voska, obično dužine 50 – 60 cm, može i veća ili manja, zavisno od prilika i mogućnosti. Ona se stavlja u čirak (svijećnjak) i posebno ukrašava. Svijeća se pali na dan slave, neposredno pred rezanje kolača. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, cijeliva svijeću i pali je šibicom. Svijeća i njena svjetlost simbolizuju svetlost nauke Hristove.

Svijeća gori cijelog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svijećnjaka, svijeća se gasi na sledeći način: domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj svijeće koja gori. Vino polako ugasi svijeću. Potom se svijeća i čirak stavljaju pred ikonu, ili na neko drugo svečano mjesto u kući, tu stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com