LIBERALNA PARTIJA NAPUŠTA KOALICIJU? - Volim Podgoricu

LIBERALNA PARTIJA NAPUŠTA KOALICIJU?

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je za Pobjedu da, zbog nezadovoljstva realizacijom koalicionog sporazuma sa DPS-om, može doći do raskida koalicije na državnom nivou, ali, kako je rekao, o tome će odlučivati organi LP nakon pregovora unutar koalicije. Popović je rekao da je inicirao sastanak sa predsjednicima vladajućih partija, te da vjeruje da će se on uskoro održati.

“Mi smo ozbiljan politički savez i nećemo rješavati takve stvari putem medija, već ozbiljnom analizom urađenog i propuštenog u protekle dvije godine koalicione vlasti. Naša komunikacija sa koalicionim partnerima u tom smislu uglavnom je redovna, kako na nivou Skupštine Crne Gore tako i na lokalnom. Međutim, veoma je važno da se održava i redovna komunikacija lidera koalicije, pa je zato Liberalna partija inicirala sastanak predsjednika vladajućih partija, koji će se, vjerujemo, uskoro održati”, rekao je Popović.

On navodi da se koalicija LP sa DPS-om i drugim partnerima u proteklih godinu stabilizovala se, ali, kako dodaje, ne može ih zadovoljiti stabilnost jer cilj nije vlast radi vlasti.

“Mi želimo da se snažnije sprovode konkretne programske mjere i druge dogovorene tačke sporazuma. LP kao manji partner u tom savezu zahtijeva da se pruži mogućnost da te mjere i sprovedemo, kao dio zakonodavne i izvršne vlasti. Ako govorimo o programu, to je načelno vladavina prava, sekularna država i rješavanje statusa vjerskih zajednica, ljudska prava i jednakost svih ranjivih grupa, smanjenje nameta, taksi i poreza koji muče građane i stvaraju dodatni pritisak na ionako nejak finansijski status, ali i veće reforme ka EU integracijama. Država mora pokazati snagu i da nema kompromisa sa magistralnim pravcima državne politike”, naglasio je on.

Popović vjeruje da će DPS i partneri imati sluha za ono što su iz njegove stranke naveli kao zahtjeve i nezadovoljstvo, iskazane kroz stavove Glavnog odbora Liberalne partije, te da će  zajednički prepoznati najvažnije izazove i prioritete koje će zajedno rješavati.

” Vjerujem da je reforma izbornog zakonodavstva, u kojoj LP veoma aktivno učestvuje, veliki posao koji možemo kvalitetno dovršiti samo zajedničkim naporima. Definitivno je vrijeme da se radikalnije suočimo sa ovom oblašću i temeljno proučimo i izradimo rješenja koja će biti dugoročna i stabilizovati politički sistem Crne Gore. Iako smo, vjerujem, izveli bitne reforme u odnosu na period od prije nekoliko izbornih ciklusa, potrebno je napraviti još neke iskorake. Zato sam kazao da ne smije doći do „prazne stolice“ koja pripada opoziciji u tom odboru i da opozicija koja učestvuje u radu parlamenta mora imati jednak broj članova ako želimo rezultate”, tvrdi Popović.

Osvrnuo se i na organizovanje proslave Podgoričke skupštine i poručio da država ima pravo da suspenduje takvo djelovanje.

“Potpuno besmisleno, tužno lutanje i bježanje od budućnosti, svjesno ili nesvjesno nanošenje velike štete Crnoj Gori, vrijeđanje nacionalnog ponosa zarad zloupotreba emocija i politikantstva. Populisti i nacionalisti jačaju širom Evrope, srećan sam što je u Crnoj Gori to i dalje relativno mala grupa koja ne zna šta bi sa sobom, pa im je preostalo samo da organizuju provocirajuće predstave, kako bi likovali i sve nas podsjetili na slom i nestanak Crne Gore kao države prije sto godina, na tragičan način. Ako na takvim skupovima bude generisana mržnja, šovinizam i nacionalizam, država i javnost, shodno našem Ustavu i zakonima, imaju puno pravo da ograniče i suspenduju takvo dalje djelovanje”, jasan je lider LP-a.

Pobjeda

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com