PODGORICA: Kasni izgradnja Gradskog pozorišta, evo kada će glumci useliti - Volim Podgoricu

PODGORICA: Kasni izgradnja Gradskog pozorišta, evo kada će glumci useliti

Nije poznato kada će glumci podgoričkog Gradskog pozorišta konačno završiti podstanarski život, duži od šest decenija, ali je izvjesno da svoju kuću neće dobiti bar još pola godine.

Izgradnja zgrade pozorišta produžena je do 5. januara 2019. godine, a tek nakon toga treba da se radi na scenskoj tehnici, za šta prethodno mora biti raspisan tender.

Radovi su počeli 17. oktobra 2016. godine, a rok za završetak istekao je na isti dan ove.

Ugovor o izgradnji sa preduzećem “Cijevna comerc”, kako je saopšteno “Vijestima” iz Glavnog grada, zaključen je 6. oktobra 2016.

“Izvođač je zvanično uveden u posao 17.oktobra 2016. a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji tj. Glavnom projektu, zaključen je aneks sa novim rokom završetka radova petog januara 2019”, istakli su iz PG biroa.

Radovi na izvođenju scenske tehnike i opreme, naveli su, još nijesu ugovoreni.

“Planirana je i izmjena Glavnog projekta scenske tehnike zbog racionalizacije i zastarjelosti opreme. Usvajanje ovog projekta je preduslov za objavljivanje novog tenderskog postupka za odabir najpovoljnijeg izvođača ovih radova. Izvođenje ovih radova je uslov za okončanje svih radova po osnovnom ugovoru (kao na primjer završnim radovima na unutrašnjoj obradi zidova sala, kao i galanterije elektroinstalacija i sl.). Do okončanja tenderskog postupka za izvođenje scenske tehnike, opreme i namještaja, nismo u mogućnosti da damo precizan rok završetka radova na objektu”.

Kamen-temeljac za Gradsko pozorište, na mjestu nekadašnjeg kultnog bioskopa “Kultura” koji je srušen 2011. godine, polagan je dva puta.

Gradsko pozorište je podstanar u zgradi gdje je sala za vjenčanje na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a koju je gradska uprava bezuspješno pokušala da proda nekoliko puta kako bi novac bio uložen u izgradnju novog zdanja.

Prvi put radovi su “ozvaničeni” 19. decembra 2000. godine, a kamen-temeljac je postavljen 10. oktobra 2016. nekoliko dana uoči izbora. Bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da to nema veze sa predizbornom kampanjom DPS-a, “jer ovo nije jedini projekat u oblasti kulture koji planiraju ili već realizuju”.

Do kašnjenja u radovima, navode iz PG biroa, došlo je jer je izvođač zahtijevao pojašnjenja i dopune nedostajućih podataka projektne dokumentacije, čekalo se tehničko rješenje za izmještanje vodovodne šahte i atmosferske kanalizacije.

“Nedostajao je podatak o apsolutnoj koti objekta zbog neslaganja osnova i presjeka. Nedostajali su detalji armature za pumpnu stanicu i šahte. Rađeno je usaglašavanje kanalizacionog razvoda sa armaturom temeljne ploče. Bili su neusaglašeni projekti termotehnike i konstrukcije objekta kao i projekat protivpožarne zaštite. Vršene su dopune projekta čelične konstrukcije krova kao i nosača fasade, nedostajali su detalji veza i spojevi čelične konstrukcije; vršeno je usaglašavanje projekta arhitekture (osnova i presjeka) sa crtežima konstrukcije (detaljima armature), rješavali su se detalji kačenja fasade od kamena oblutka.

Sve navedeno je uticalo da se rok izvođenja radova morao produžiti za 80 dana“.

Zgrada košta 3,9 miliona eura, za opremu će trebati još 1,8

Ugovorena vrijednost radova na novoj zgradi Gradskog pozorišta iznosi 3.905.450 eura, bez scenske tehnike, opreme i opremanje enterijera.

“Vezano za ugovorene pozicije, ne očekujemo povećanje tj.odstupanje od ugovorenog iznosa. Procjena je da radovi na scenskoj tehnici sa opremom i namještajem iznose 1.800.000 eura”.

Gradonačelnik Ivan Vuković nedavno je kazao da se izgradnja Gradskog pozorišta ne odvija zadovoljavajućom dinamikom.

“Informisan sam da ćemo završiti grube građevinske radove u januaru, a onda predstoji jedan vrlo složen posao opremanja tog objekta veoma skupom scenskom tehnikom. U Nacrtu budžeta za narednu godinu opredijelili smo jedan dio sredstava i svi ćemo uložiti napore kako kako bi se taj posao što je prije moguće doveo do kraja”.

Zgrada će imati veliku scenu sa 250 i malu sa 150 mjesta i ostale sadržaje potrebne za rad pozorišta.

Idejno projektno rješenje pozorišta firma “Ing invest” poklonila je Glavnom gradu.

Vijesti

 

1 komentar

  1. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little study on that. And he really bought me lunch because I discovered it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com