Sindikat odbrane i Vojske od Vlade traži povećanje zarada - Volim Podgoricu

Sindikat odbrane i Vojske od Vlade traži povećanje zarada

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore, sagledavajući ukupno socijalno i materijalno stanje i položaj zaposlenih u Vojsci Crne Gore, pokreće inicijativu za značajno povećanje zarada pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG).

Vojnicima po ugovoru plata oko 450 eura

Kako je saopštio predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić, ovu inicijativu su naslovili Vladi Crne Gore jer sa Ministarstvom odbrane, već gotovo 18 mjeseci, nemaju socijalni dijalog iz kojeg su, kako dodaje, potpuno eliminisani iako su reprezentativan sindikat.

“U cilju razmatranja ove Inicijative, kroz socijalni dijalog, SOVCG insistira da se u najkraćem mogućem roku organizuje sastanak na kojem bi socijalni partneri detaljno razmotrili sadašnje materijalno i socijalno stanje i položaj pripadnika Vojske Crne Gore, realne potrebe, mogućnosti i dinamiku unapređenja položaja zaposlenih u narednom periodu, prije svega kroz povećanje zarada, a u skladu sa sadašnjim i budućim izazovima i zahtjevima koji se stavljaju pred VCG i njene pripadnike”, navodi Čobeljić u inicijativi koju je uputio predsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

On objašnjava da inicijativu temelje na činjenici da je materijalni i socijalni položaj pripadnika VCG na niskom nivou, da ne odgovara mjestu i ulozi Vojske u društvu a posebno, kako ističe, da nije u skladu sa naporima, odgovornošću, opasnostima, prijetnjama i rizicima kojima se pripadnici VCG svakodnevno izlažu kroz obuku i u izvršavanju redovnih i vanrednih zadataka.

” U SOVCG smo nezadovoljni jer u Strategisjkom pregledu odbrane (SPO) nisu adekvatno razmatrani materijalni i socijalni položaj zaposlenih. SOVCG kao socijalni partner nije konsultovan po ovim pitanjima u toku izrade SPO iako je to bila obaveza poslodavca. SPO ne sadrži ni jedno konkretno rješenje niti viziju poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Vojske Crne Gore, niti dinamiku i rokove poboljšanja istog. Istovremeno sadrži detaljno razrađene obaveze i ciljeve koji jasno ukazuju i na buduće povećanje zahtjeva prema pripadnicima Vojske po pitanju napora, odgovornosti, obaveznosti, opasnosti i rizika, a u cilju doprinosa obavezama koje je Crna Gora preuzela prijemom u punopravno članstvo u NATO”, objašnjava Čobeljić.

Ističe da u SPO o povećanju zarada nema ni riječi niti je jasno planirana dinamika povećanja iste.

“Ovo nas u SOVCG posebno zabrinjava jer u zaključku SPO stoji: ‘’Pripadnici Vojske i državni službenici i namještenici Ministarstva odbrane svojom stručnošću, ličnim integritetom i patriotizmom garantuju uspješnu realizaciju svih dodijeljenih misija i zadataka. Stoga će posebna pažnja i napori biti usmjereni na dalji profesionalni razvoj kadra, poboljšanje uslova života i rada i podizanje ugleda pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane. Dakle jasno je ko su garant sprovođenja i realizacije svih dodijeljenih misija i zadataka ali nije jasno kada i koliko će im se povećati zarada, kada i kojom dinamikom će se rješavati stambena pitanja idr. Ponovo ističemo da je SOVCG, iakao smo reprezentativan socijalni partner, isključen iz razmatranja pitanja od suštinskog značaja za materijalni i socijalni položaj zaposlenih, što nam je suštinska uloga”, dodaje on.

Napominje da je 2008. godine, kada je svim zaposlenim u javnom sektoru zarada povećana 30%, zaposlenima u VCG zarada nije povećana.

“Strategijskim planom odbrane iz 2010. godine planirano je da se zaposlenima u VCG do 2015. godine zarade povećaju za 30% što se nije desilo. Povećanje zarad od 16% smo kroz socijalni dijalog ispregovarali tek u julu 2016. godine. Jasno je da ovo povećanje nije bilo dovoljno da bitnije unaprijedi, do tada, veoma nizak standard pripadnika VCG”, navodi Čobeljić u inicijativi.

U SOVCG su uvjereni da su se stvorili uslovi i da postoji zajednički interes države Crne Gore i pripadnika VCG da se standard zaposlenih u VCG značajno unaprijedi.

“Ovo je na neki način potvrdio i Predsjednik Crne Gore, gospodin Đukanović, u svom obraćanju pripadnicima VCG na proslavi Dana VCG održanoj na Cetinju 5. oktobra kada je i obećao bolji standard i položaj pripadnicima VCG”, tvrdi on.

Prema riječima Čobeljića, ljudski faktor je najbitniji u svim elementima vojnih sposobnosti.

“Nastavak reforme u oblasti odbrane je nezamisliv bez jasne politike i dinamike unapređenja materijalnog položaja pripadnika Vojske. Zato je neophodno da se ovo pitanje hitno i bezuslovno stavi na dnevni red svih relevantnih subjekata i institucija Crne Gore, i da se kroz korektan socijalni dijalog u ovaj process uključe predstavnici zaposlenih. Gospodine Markoviću, očekujemo da ćete preduzeti konkretne korake da u što skorije vrijeme otpočnemo socijalni dijalog na temu značajnog unapređenja zarada zaposlenima u Vojsci Crne Gore, u skaldu sa ovom Inicijativom”, zaključuje on.

 

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com