Urgentni centar svakodnevno primi 250 pacijenata: Ima preče od prečeg, strpljenje je važno - Volim Podgoricu

Urgentni centar svakodnevno primi 250 pacijenata: Ima preče od prečeg, strpljenje je važno

Urgentni centar svakog dana primi i do 250 pacijenata, a do 10 odsto njih bude hospitalizovano. Direktor tog centra Nermin Abdić, kaže da je to značajno veći broj u odnosu na Urgentne centre u regionu. Ističe, da izlaze u susret i onima koji ih neopravdano posjećuju, upravo te pacijente poziva na strpljenje, jer kako kaže, to može uticati na efikasnost ljekara, u najkomplikovanijim slučajevima. Svjedoci jednog od takvih bila je i ekipa Televizije Crne Gore.

Četvrtak, 15. novembar. Uobičajena slika iz Urgentnog centra, pacijenti konstantno dolaze i odlaze, jer se uglavnom radilo o manjim povredama i blažim tegobama.

“Ja vam mogu reći da se dnevno u Urgentnom centru pregleda između 200 i 250 pacijenata. Najopterećenije ambulante u Urgentnom centru su svakako Interna, Hirurška i Ortopedska ambulanta. Situacija u Urgentnom centru može biti jako mirna ali se za minut može jako promijenti”, kazao je Abdić.

No, mirnu atmosferu u Urgentnom centru, zamijenile su dramatične scene. U saobraćajnoj nezgodi kod Vranjine, tada je povrijeđeno više osoba, vozilo je naletjelo čak i na ribolovce.

“Nažalost mlad čovjek 86. godište sa teškom povredom stopala i dijela skočnog zgloba morao je biti završen tako što je urađena potkoljena amputacija”, kazao je Abdić.

Istog dana tri osobe su teško povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi iznad Jaza.

“Ima dosta mladih života koje odnesu crnogorski drumovi bilo da su to naši državljani ili strani državljani. Posebno je to tokom turističke sezone ali i sada kada se smjenjuju ovi dani između suvog i vlažnog perioda kada kreću kiše”, navodi Abdić.

Foto screenshot tvcg

Direktor Urgentnog centra, kaže da od 5 do 10 odsto pacijenata bude hospitalizovano. Ali ističe da je visok broj neopravdanih posjeta i pziva građane na strpljenje.

“Svi pacijenti će biti pregledani ali postoji nešto što se zove trijaža. Postoji što bi rekli u našem narodu preče od prečeg”, kaže Abdić.

Abdić zaključuje da bilježe najveći broj pregleda u regionu. Dovoljno je kako kaže, pomenuti podatak da njihove kolege iz Sarajeva, na dnevnom nivou prime i do stotinu pacijenata manje u odnosu na Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore.

Marko Terzić, TVCG

1 komentar

  1. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com